Health risks arising from the dietary intake of chemical contaminants: a case study of the consumption of edible marine species in Catalonia, NE Spain
Domingo, Josep L.
Mots clau: contaminants químics, ingesta dietčtica, espčcies marines comestibles, riscos per a la salut humana, NE Espanya
Keywords: chemical contaminants, dietary intake, edible marine species, human health risks, NE Spain
Mots clau: envelliment; grau d’insaturació de membrana; lesió molecular; longevitat;
mitocondris; oxidació d’ŕcids nucleics, carbohidrats, lípids i proteďnes; radicals lliures;
restricció calňrica, de proteďnes i de metionina
Keywords: aging; caloric, protein and methionine free radicals; lipid oxidation; longevity; membrane unsaturation; mitochondria; molecular damage; protein oxidation; ROS production
Mots clau: evolvent d’edifici, sistemes de gestió d’energia, emmagatzematge d’energia tčrmica, materials de canvi de fase, microencapsulació
Keywords: building envelope, energy managing systems, thermal energy storage, phase change materials, microencapsulation
Mots clau: Pern endodňntic, disseny de perns, restauració dental, biomecŕnica dental
Keywords: Endodontic post, post design, dental restoration, dental biomechanics