IEC Portal de publicacions > Obres destacades

Cerca ràpida
Cerca Ajuda
Cerca per
Publicacions generals
  Obres Descripció  
  Anuaris de l'Institut d'Estudis Catalans
L'Anuari de l'IEC i la qualitat dels seus articles agrupats en seccions (arqueològica, històrica, jurídica i literària) permeten de seguir l'evolució historiogràfica catalana de tot el primer terç del segle XX. El 1908 apareix l'Anuari del 1907, i l'any següent, l'Anuari del 1908. Els anys 1911, 1913 i 1915 apareixen, respectivament, tres anuaris, que corresponen als biennis 1909-1910, 1911-1912 i 1913-1914, aquest darrer en dos volums. El 1923 i el 1931 veuen la llum dos volums sexennals que descriuen el període del 1915 al 1926. Finalment, el 1936 apareix un volum quinquennal, que serà el darrer d'aquesta època, que cobreix del 1927 al 1931. L'Anuari fou editat en volums de gran format (33 cm), amb marges amples, amb una tipografia acurada, amb fotografies (alguna en color) i il·lustracions abundants. També es mostren els anuaris publicats durant els anys 1952 i 1953 i els editats des dels anys 1989-90 al 1994-1995.
[+]
  Celebració del dia de la creació de l'IEC
Publicació de l'acte de celebració del dia de la creació de l'IEC celebrat el dia 18 de juny de 2024 al claustre de l'Institut d'Estudis Catalans.
[+]
  Lliçons inaugurals
Discursos llegits pels membres de l'IEC en les sessions inaugurals dels cursos acadèmics de l'Institut d'Estudis Catalans
[+]
  Memòries de l'Institut d'Estudis Catalans
L'Institut d'Estudis Catalans ha redactat des de l'any de la seva creació, l'any 1907, anuaris i memòries per a publicar-hi les activitats, els treballs i tota la informació relativa a la vida de la institució. Les publicacions que recullen aquesta informació són els Anuaris i les Memòries. Aquestes darreres han comptat des de fa uns anys amb una versió abreujada que es publica amb el títol Síntesi de la Memòria.
[+]
  Premis de l'Institut d'Estudis Catalans
L'Institut d'Estudis Catalans, corporació acadèmica, científica i cultural l'àmbit d'actuació de la qual s'estén a les terres de llengua catalana, fou fundat l'any 1907 amb l'objectiu de promoure l'alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. És una llarga tradició de l'Institut d'Estudis Catalans atorgar premis a institucions i a persones que, amb llur activitat i treball, contribueixen a assolir la finalitat de l'Institut.
[+]
  Publicacions del Centenari
Al llarg de l'any del Centenari, entre l'acte inaugural solemne del 16 d'octubre de 2006 i l'acte acadèmic de cloenda del 23 de gener de 2008, s'han descabdellat una seixantena d'actes - congressos, exposicions, cursos, jornades de debat... - Un centenari és una bona ocasió de mirar enrere i fer balanç. I també ho pot ser de reprendre forces i encarar amb esperit renovellat nous desafiaments. L'IEC, ha fet, en el seu Centenari, totes dues coses: ha evocat les fites més assenyalades del passat, els fets externs o interns que han marcat la seva existència, però també ha persistit amb constància en l'acció quotidiana d'una vida que no es detura i, dia a dia, es projecta cap al futur.
[+]
  Reports de la Recerca a Catalunya (1990-1995) ; (1996-2002) ; (2003-2009)
L'Institut d'Estudis Catalans, en col·laboració amb el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, acordà elaborar estudis sobre l'estat de la recerca a Catalunya amb paràmetres homologats internacionalment. El Projecte, coordinat per la Secretaria Científica de l'IEC, presenta el primer conjunt de reports de recerca de Catalunya corresponents als anys 1990-1995, la segona edició corresponent als anys 1996-2002 i la tercera edició estructurada en 31 àrees científiques per al septenni 2003-2009.. Els informes són redactats per diversos equips de prestigiosos investigadors de cada àmbit.
[+]


Secció Històrico-Arqueològica
  Obres Descripció  
  Ager Tarraconesis
L'obra Ager Tarraconensis neix del projecte del mateix nom de l'ICAC i l'Institut d'Estudis Catalans, amb el finançament d'Acesa-Abertis, i compta am la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tarragona. Els directors científics són Marta Prevosti i Josep Guitart, i hi participen uns 40 investigadors que fan les seves aportacions a la recerca.
[+]
  Ancient coinage of the Iberian Peninsula / Les monedes de l'edat antiga a la Península Ibèrica
La numismàtica de l'Edat Antiga de la Península Ibérica gaudeix de nombrosos estudis parcials, alguns de gran qualitat, però mai s'havia publicat un catàleg general exhaustiu i científicament planejat, de la totalitat de les monedes emeses en aquesta llarga etapa històrica. L'obra s'enceta amb les emissions gregues al segle V abans de Crist i després d'estudiar les monedes d'arrel púnica, i les emissions ibèriques i romanes, es clou al segle V després de Crist amb les singulars emissions barcelonines de l'emperador rebel Màxim Tirà. L'obra es sustenta sobretot en els amplis treballs de referència de Leandre Villaronga, secundat en aquesta ocasió per l'expert especialista en moneda tarragonina, Jaume Benages. L'Arxiu Villaronga, amb més de 60.000 fitxes ha estat el punt de partença de l'obra i l'ampli banc de dades que ha permès unes catalogacions, descripcions, ubicacions cronològiques, sistematització d'emissions i anàlisi de dades ponderals i rareses de la màxima qualitat.
[+]
  Catalunya carolíngia
L'objectiu d'aquest programa de recerca és recollir i publicar tots els documents referents a Catalunya fins a l'any 1000, incloent-hi els preceptes dels reis francs expedits per al nostre país. Aquest corpus documental té un interès excepcional per a la història dels segles IX i X no tan sols de Catalunya, sinó també de l'Europa occidental dels temps carolingis. Els resultats de les investigacions es publiquen en els volums corresponents als diferents comtats de la Catalunya Carolíngia. L'obra completa comprendrà l'edició de més de sis mil documents. L'any 2021 s'ha estat treballant en el volum IX, d'Apèndix, tant en la transcripció d'alguns documents coneguts recentment com en correccions de la datació d'alguns documents i en l'apartat d'epigrafia. S'espera cloure el volum l'any 2022. S'ha continuat treballant també en el volum I/2, que ha de completar la introducció, de la qual només es publicà la primera part.
[+]
  Diccionari d'artistes catalans, valencians i balears
l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), mitjançant la seva Secció Històrico-Arqueològica, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) han cregut oportú treballar plegats per encetar aquest nou i magne projecte, que ofereix en línia, es a dir, de forma oberta i gratuïta i també fàcilment revisable, un nou i complet Diccionari dels nostres creadors en totes les especialitats de les arts plàstiques, l'arquitectura, la fotografia i el disseny, amb articles més detallats que els de les enciclopèdies generals ja existents. Els redactors de les veus han estat triats entre els historiadors i historiadores de l'art i els experts, entre ells, membres de l'IEC i conservadors del MNAC, més adients d'acord amb les seves recerques o coneixements sobre un artista determinat.
[+]
  Diccionari d'historiadors de l'art català
El Diccionari d'historiadors de l'art català (DHAC), que inventaria els historiadors de l'art català de tots els temps està encara en procés d'elaboració. És un projecte de l'Institut d'Estudis Catalans i està dirigit per Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC, i Bonaventura Bassegoda, catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, l'edició en línia inclou cent seixanta-vuit entrades; un cop enllestida s'encetarà una nova etapa: es farà una selecció dels autors més destacats i es proposarà de fer-ne una edició impresa dins la col·lecció i segell editorial «Memoria Artium», en què participen sis universitats catalanes i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.
[+]
  Discursos de recepció de la Secció Històrico-Arqueològica
Discursos de recepció com a membres numeraris de la Secció Històrico-Arqueològica
[+]
  Les quatre grans cròniques
El projecte d'edició de Les quatre grans cròniques, destinat a posar al dia per a un públic ampli la publicació feta per Ferran Soldevila el 1971. - Llibre dels feits del rei en Jaume; - Crònica de Bernat Desclot; - Crònica de Ramon Muntaner; - Crònica de Pere III el Cerimoniós. El text ha estat revisat filològicament i es presenta amb ortografia modernitzada. L'abundant anotació de caràcter històric, un dels aspectes més valorats d'aquella primera edició, és aquí completada i corregida a partir de la bibliografia posterior sobre el rei Pere i la seva obra. L'apèndix de Maria Teresa Ferrer posa al dia el tema de l'autoria i l'interès històric de les Cròniques.
[+]
  RCCAAC. Repertori de Col·leccionistes i Col·leccions d'Art i Arqueologia de Catalunya
La formació dels museus d'art i d'arqueologia a Catalunya ha estat un fenomen històricament recent. Es poden adduir alguns precedents remots a partir del segle XVI i algunes tímides manifestacions al llarg del XX, però la veritable construcció d'un patrimoni col·lectiu és un fet desenvolupat a partir de les primeres dècades del segle XX amb les activitats de la Junta de Museus. El present Repertori vol omplir aquest buit d'informació, ja que intenta recollir i posar en xarxa una sèrie d'informacions i notícies que han de d'identificar i fer visibles totes aquestes iniciatives individuals i excepcionalment col·lectives de recull i valoració del nostre patrimoni artístic i arqueològic.
[+]
  11th Forum for the Conservation and Technology of Historic Stained Glass : Girona - Barcelona, 7-9 July 2022
Preserving Identity : 11th Forum for the Conservation and Technology of Historic Stained Glass : Girona - Barcelona, 7-9 July 2022 / Organized by the Catalan Committee of the Corpus Vitrearum in Association with the International Scientific Committee for the Conservation of Stained Glass (ISCCSG)
[+]
  30th International Colloquium Corpus Vitrearum : Barcelona-Cerdanyola-Girona, 4-7 july 2022
The concept and fabrication of stained glass from the Middle Ages to Art Nouveau : 30th International Colloquium Corpus Vitrearum : Barcelona-Cerdanyola-Girona, 4-7 july 2022 / Organized by the Catalan Commitee of the Corpus Vitrearum
[+]


Secció de Ciències Biològiques
  Obres Descripció  
  Biologia de la reproducció
L'objectiu d'aquestes jornades, que es va organitzar per primera vegada l'any 1989 i que s'organitza cada dos anys, és reunir els investigadors que treballen en el camp de la biologia de la reproducció, i difondre les diverses línies de treball, compartir coneixements i poder establir noves col·laboracions. La jornada representa també una excel·lent oportunitat per a la participació del investigadors més joves.
[+]
  Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana
Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC) han estat una iniciativa científica d'alt contingut cívic, establerta amb criteris d'unitat lingüística, que des de 1913 han convocat periòdicament professionals i estudiants de les diverses branques de les ciències de la vida i de la salut. Hi han participat, a més de metges i biòlegs, que donen nom als congressos, farmacèutics, veterinaris, professionals d'infermeria, bioquímics, psicòlegs, enginyers, ambientalistes, tècnics en alimentació i d'altres camps de les ciències de la vida. Al llarg de la seva història, els CMBLC han produït nombroses publicacions, principalment, llibres de ponències i llibres d'actes dels Congressos, que a partir de 1976 va publicar l¿IEC i que teniu en els documents que segueixen.
[+]
  Discursos de presentació de la Secció de Ciències Biològiques
Discursos de presentació com a membres numeraris de la Secció de Ciències Biològiques
[+]
  El Jardí de la Masia Freixa : l'art dels jardins a la Terrassa industrial
Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans és un grup de treball que forma part de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). El grup va ser creat l'any 2009 per professionals de diferents disciplines acadèmiques preocupats per la fragilitat i el desequilibri de coneixement que hi ha entorn del patrimoni jardiner dels Països Catalans. Alguns dels seus objectius principals són vetllar per la protecció dels jardins i la preservació de la memòria històrica (tant dels jardins com dels seus creadors), i crear opinió pública sobre la importància i protecció dels jardins.
[+]
  Handbook of mosses of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands [Recurs electrònic]
ABOUT THIS SECOND EDITION: This book has been updated and revised after the publication of "Flora Briofítica Ibérica" Vol. I-VI (2007-2018). It also includes other new contributions, with special reference to Hodgetts et al. (2020) regarding the nomenclature used. As a result of the new knowledge, a total of 56 species have been added and another 11 have been removed.
[+]
  Jardins històrics a Catalunya: conceptes, criteris i pautes
Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans és un grup de treball que forma part de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'objectiu final d'aquest document és, doncs, elaborar unes reflexions sobre els jardins històrics que puguin ajudar en la tasca de catalogació i preservació dels jardins. En aquest sentit, l'esforç fet pels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la sistematització de la protecció en el planejament urbanístic, amb el document Directrius de contingut per als catàlegs de béns protegits i plans especials de protecció (en endavant, DC, 2013), és una bona base sobre la qual treballar per a donar valor als jardins històrics i preservar el patrimoni jardiner.
[+]
  Mapa de vegetació de Catalunya. Col·lecció 1:50.000
[+]
  Natura, ús o abús? (2018)
Quan al 1976 va aparèixer el Llibre blanc, per primera vegada es va poder veure una imatge bastant nítida de la natura del país i copsar els valors, l¿estat i els problemes que l¿afectaven. La segona edició, corregida i enterament actualitzada el 1988, aparegué ja en un nou context polític que, malgrat estrenar-se, ja es veia que en els temes ambientals no avançava tant com s¿esperava i, alhora, es constatava que el deteriorament del país; tot i alguns avenços innegables; no s¿havia aturat. En aquest nou treball que ara es presenta s¿amplia el camp de visió, i no només es tracta la natura des del punt de vista dels naturalistes sinó que s¿adopta un enfocament ambiental i social més ampli i s¿intenta evitar una visió excessivament sectorial.
[+]
  Producció d'aliments i sostenibilitat
L'objectiu d'aquest informe és realitzar una revisió de la literatura sobre la problemàtica de la sostenibilitat en la producció agroalimentària i analitzar les iniciatives dutes a terme en l'àmbit europeu i català per a la promoció d'un model productiu més sostenible.
[+]


Secció de Ciències i Tecnologia
  Obres Descripció  
  Actes de les Jornades sobre la Ciència i de l'Ensenyament "Artur Quintana i Marí"
Actes de les Jornades sobre la Ciència i de l'Ensenyament "Artur Quintana i Marí".
[+]
  Actes de les Trobades d'Història de la Ciència i de la Tècnica
Actes de les Trobades d'Hístòria de la Ciència i de la Tècnica.
[+]
  Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BiblioCiT)
Aquesta biblioteca en línia conté bàsicament publicacions terminològiques de ciència i tecnologia de diferent tipologia (diccionaris, vocabularis, nomenclatures, manuals i altres) editades per l'Institut d'Estudis Catalans o vinculades a aquesta institució. El total d'unitats terminològiques catalanes aplegades fins ara és aproximadament 170.000.
[+]
  Discursos de presentació de la Secció de Ciències i Tecnologia
Discursos de presentació com a membres numeraris de la Secció de Ciències I Tecnologia
[+]
  Nomenclatura de Química
El propòsit principal de la nomenclatura química és la identificació d'espècies químiques mitjançant paraules escrites o parlades. Perquè pugui ser útil per a la comunicació entre químics, la nomenclatura dels compostos químics ha de tenir, a més, una relació explícita o implícita amb l'estructura del compost, de manera que els lectors o els oïdors en poden deduir l'estructura (i, doncs, la identitat) a partir del nom.
[+]
  Nomenclatura de Química. Guies breus
Les obres ofereixen la versió catalana de les guies breus de la IUPAC per a la formulació i nomenclatura dels compostos orgànics, inorgànics i dels polímers.
[+]
  Núvols, estels i planetes
Aquest llibre és la concreció escrita dels treballs presentats en la darrera edició, la novena, de la Jornada d'Història de l'Astronomia i de la Meteorologia celebrada a Vic l'1 d'octubre de 2022. La Jornada va ser organitzada per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (Institut d'Estudis Catalans), l'Agrupació Astronòmica d'Osona i el Patronat d'Estudis Osonencs. Es va comptar, també, amb la col·laboració de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, l'Associació Catalana de Meteorologia, l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics, la Societat Catalana de Física i la Societat Catalana de Gnomònica. Hi trobareu una col·lecció de textos amb què podreu fer una incursió diversa, tant des del punt de vista cronològic com temàtic, en la història de l'astronomia i de la meteorologia, dues disciplines interrelacionades tant conceptualment com historiogràficament.
[+]
  Projecte Scriptorium
[+]
  Taula periòdica dels elements
La taula periòdica, taula de Mendeléiev o sistema periòdic dels elements és una taula que ordena els elements químics de menor a major nombre atòmic tot posant de manifest la periodicitat de les seves propietats químiques i físiques. S'hi reflecteix la llei periòdica formulada el 1869 pel químic rus Dmitri Mendeléiev de la Universitat Imperial de Sant Petersburg, això és, la semblança dels elements químics cada cert nombre de nombres atòmics. Els químics consideren que la taula periòdica constitueix la base i l'eix vertebrador dels seus coneixements i ha esdevingut amb els anys un clar element identificador, un símbol de la química.
[+]
  Visió des de l'IEC sobre el debat de l'aeroport del Prat
L'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat (d'ara endavant, aeroport del Prat) proposada per AENA el 2021 ha suscitat un ampli debat des de diferents punts de vista per les seves implicacions econòmiques, socials i ambientals, així com pels condicionants tècnics i estratègics. AENA ha elaborat un projecte atenent les necessitats de l'aeroport vist des de la perspectiva de la seva explotació dins una gestió global per a tot l'Estat, del qual es desconeixen tots els detalls. La manca d'un debat previ a Catalunya ha suscitat una forta controvèrsia, moltes vegades condicionada per apriorismes en un costat o l'altre. És per això que des de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) s'ha considerat que podria resultar útil aportar un document amb una visió global sobre aquesta ampliació, elaborat a partir del coneixement d'experts de diferents àrees, havent procurat que les dades considerades hagin estat recollides de manera rigorosa i al més completament possible.
[+]


Secció Filològica
  Obres Descripció  
  Alfabet Fonètic Internacional
El Ple de la Secció Filològica de l`Institut d`Estudis Catalans acordà, en la seva sessió ordinària del dia 18 d`abril de 1997, d`adoptar l`alfabet fonètic internacional per a la representació dels sons amb criteris fonètics. En compliment d`aquest acord, el dia 11 de desembre de 1998, el Ple de la Secció Filològica aprovà els criteris que segueixen per a l`aplicació al català dels principis de l`Associació Fonètica Internacional per a la representació gràfica dels sons.
[+]
  Cartes de Carles Riba
Després d'haver publicat més d'un miler de Cartes de Carles Riba en quatre volums (1990, 1991, 1993 i 2005), encara me n'han pervingut de noves. Poques però suficients, pel seu interès, per a ser posades ja a l'abast dels lectors i els estudiosos. Esperar de publicar-les en un volum en paper, em va semblar que en podia endarrerir sense data la difusió. Calia trobar un mitjà que les fes accessibles a mesura que anessin arribant, sense dilacions innecessàries. Vaig pensar que les noves eines de comunicació podien ser un ajut decisiu. Per això vaig proposar a Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, l'edició en línia de noves Cartes de Carles Riba, i assegurar, d'aquesta manera, la continuïtat de l'edició iniciada en paper. La proposta fou acollida amb satisfacció i, malgrat l'obligada austeritat del moment, l'Institut ha posat els mitjans per a construir aquest portal que acabeu d'obrir... [Presentació de Carles-Jordi Guardiola]
[+]
  Català estàndard
L`any 1990 la Secció Filològica de l`Institut d`Estudis Catalans inicià la publicació de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana amb l`opuscle dedicat a Fonètica. La finalitat d`aquesta normativa és donar resposta a les necessitats derivades del pes creixent de la dimensió oral de les llengües dins la societat actual. El segon volum, dedicat a la Morfologia, fou editat el 1996.
[+]
  Diccionari de la llengua catalana
La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans acompleix la funció d'acadèmia de la llengua catalana que l'Institut té encomanada. Aquesta funció comporta, entre d'altres tasques, l'establiment de la normativa lingüística. És en el marc d'aquesta tasca que, en els darrers anys, la Secció ha elaborat la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC (DIEC2, abril de 2007), que és l'obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana. Un cop publicat el DIEC2, l'onze de maig de 2007 la Secció Filològica acordà de publicar les llistes de les diferències del DIEC2 respecte del DIEC1. Fruit d'aquest acord és l'obra Novetats del diccionari (Diccionari de la llengua catalana, segona edició), amb què l'Institut d'Estudis Catalans fa públiques les diferències entre el DIEC1 i el DIEC2 pel que fa a la nomenclatura i, doncs, explicita com ha quedat modificada la normativa lèxica en aquesta segona edició del diccionari respecte de la primera.
[+]
  Diccionari de sinònims
La present edició del diccionari de sinònims, en el moment d¿ésser oberta al públic en línia (desembre del 2015), conté 33.025 formes diferents aplegades en 27.542 articles, amb un total de 34.377 accepcions (sentits) diferents; els articles tenen entre una i tretze accepcions (passar), i un 18% dels articles contenen més d¿una accepció. D¿altra banda, hi ha 1.475 lemes que tenen homògrafs, amb un total de 3.144 formes amb homografia; els homògrafs varien d¿un a cinc, a més del lema principal (coral).
[+]
  Diccionari essencial de la llengua catalana
La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) obre al públic el Diccionari essencial de la llengua catalana (DEIEC), un diccionari de nova planta que parteix del cabal lèxic recollit al Diccionari manual de la llengua catalana, editat per l'IEC l'any 2001, i hi incorpora tant les diverses actualitzacions del DIEC com les novetats de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) i de l'Ortografia catalana (OIEC).
[+]
  Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana
La digitalització del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana constitueix un servei de gran importància per a la recerca científica i per a la difusió d'una obra que guarda autèntics tresors de la llengua, la cultura i la història del nostre país. Facilitarà la seva difusió i obrirà una via d'accés àgil al Diccionari de Coromines per als lingüistes. Això ha estat gràcies a un conveni de cooperació entre la Fundació Pere Coromines i l'IEC.
[+]
  Documents de la Secció Filològica
El Ple de la Secció Filològica de l'Institut d`Estudis Catalans acordà, en la seva reunió ordinària del 17 de novembre de 1989, de publicar a la col·lecció Biblioteca Filològica un volum que contingués la sèrie de documents que la Secció havia anat elaborant sobre qüestions de la seva competència (recerca sobre la llengua catalana, establiment i actualització de la normativa lingüística, i seguiment dels processos de normalització lingüística a tots els territoris de llengua catalana). El Ple de la Secció també preveia l`edició d`altres volums a mesura que la quantitat i l`interès del material ho aconsellarien. El primer aparegué el 1990, i els següents, els anys 1992, 1996 i 2003.
[+]
  Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana
Edició en línia, actualitzada, del text imprès publicat en 2019. Conté diverses pestanyes que permeten accedir al text a través d'índexs, text (apartats), remarques, quadres i glossari. A més, incorpora un conjugador i un cercador. La pestanya de quadres dona accés als quadres resum que sintetitzen la informació continguda en la part expositiva de cada capítol. Resulta d'especial interès la cerca per remarques (normatives, descriptives, ortogràfiques i de pronúncia), a través de la pestanya específica o de l'índex de remarques, i la possibilitat de consultar el glossari general o per capítols. S'incorporen, així mateix, enregistraments sonors d'exemples, fins ara consultables gràcies a un codi QR.
[+]
  Gramàtica catalana
L'any 1995 la Secció Filològica acordà de publicar en edició facsímil la setena edició (1933) de la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra de 1918. Sense que mai s'hi hagi dit formalment que aquest text tenia caràcter normatiu, de fet tant l'IEC com els lectors del llibre sempre l'hi han considerat.
[+]
  Gramàtica de la llengua catalana
La nova edició en línia de la GIEC incorpora les novetats introduïdes en l'elaboració de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC) i la GBU i reuneix el text publicat el 2016 i a la bibliografia publicada posteriorment el 2019. Així mateix, dona accés a la conjugació de tots els verbs que tenen entrada al Diccionari de la llengua catalana (DIEC). Entre les eines de consulta que ofereix aquesta edició, cal destacar dues modalitats especials de cerca: la que permet localitzar només els apartats de l'obra que tracten sobre un determinat mot o concepte o n'aporten informació rellevant (cerca per matèria) i la que permet cercar una forma amb les seves variants (cerca amb variants).
[+]
  Gramàtica de la llengua catalana. Bibliografia
La «Introducció» de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada el 2016, preveia l'elaboració d'una relació bibliogràfica que fes la funció de llista de referències bibliogràfiques de l'obra. No havent establert prèviament un registre sistemàtic d'aquestes referències, la Secció Filològica, mitjançant la Comissió de Gramàtica i l'Oficina de Gramàtica, ha confeccionat, com a alternativa, una llista de fonts bibliogràfiques dedicades a l'estudi d'aspectes gramaticals de la llengua catalana. Tot i l'extensió, que ultrapassa el que seria esperable en una simple llista de referències d'una obra d'aquestes característiques, no pretén pas ser una relació exhaustiva de la producció bibliogràfica sobre la gramàtica de la llengua catalana publicada d'ençà de l'establiment de la normativa gramatical ni tampoc un banc de dades bibliogràfic.
[+]
  Gramàtica essencial de la llengua catalana
La Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC) és una versió reduïda i adaptada per a la consulta en línia de la Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. La GEIEC té com a objectiu general fer accessible a un públic ampli la descripció i la normativa gramaticals contingudes en la Gramàtica de la llengua catalana. L'adaptació s'ha realitzat tant pel que fa al contingut i la forma d'expressió d?aquest, com a l'estructuració i el format, a fi de facilitar-ne la consulta a través d'Internet.
[+]
  Manual d'estil. La redacció i l'edició (5a ed.)
«El Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos, de Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité, es va publicar en paper per primera vegada l'any 1995. Vint-i-quatre anys i tres edicions després estava exhaurit (la quarta edició era del 2009) i corria el risc de desaparèixer, fins que l'Institut d'Estudis Catalans va considerar que valia la pena de publicar-lo en línia i si es podia anar actualitzant d'alguna manera, encara millor. El dia 27 de març de 2019 s'ha obert al públic, doncs, la cinquena edició d'aquesta obra amb els fitxers de la quarta edició corregits i amb uns quants continguts nous o actualitzats en forma de fitxers en PDF o de remissions a obres de referència, amb un total brut de cent cinc pàgines més que la quarta edició (un 6,6 % més de contingut).»
[+]
  Normes ortogràfiques
El 24 de gener de 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans, que són la base del català escrit modern i de la normativa vigent a tot el territori de llengua catalana.
[+]
  Onomasticon Cataloniae
L'any 2021 l'acord entre la Fundació Pere Coromines i l'IEC va permetre fer més accessible la consulta d'una altra de les obres fonamentals de Joan Coromines: l'Onomasticon Cataloniae (OnCat). El fet de passar l'edició en paper dels vuit volums publicats a Curial (1989-1997) a l'edició digital va facilitar l'accés i la difusió d'una eina imprescindible per a l'estudi, la preservació i la normativització del patrimoni toponímic i antroponímic de la llengua catalana. L'especialista i el públic interessat en l'origen dels nostres noms de lloc i de persona hi tenen una font d'informació cabalosa.
[+]
  Ortografia catalana
Forma part de les tres obres normatives fonamentals de la llengua catalana, al costat del Diccionari i de la Gramàtica. Obra indispensable que recull, sintetitza i explica tota la normativa ortogràfica vigent. Una edició necessària i esperada per tothom, per a facilitar l'aplicació de la normativa ortogràfica en tots els àmbits i les situacions comunicatives del català escrit.
[+]
  Proposta de transcripció del xinès al català
Aquest document s'emmarca en una sèrie d'orientacions que la Secció Filològica de l'IEC ha elaborat al llarg de diversos anys per facilitar la interrelació de la nostra comunitat lingüística amb altres cultures i llengües del món, i especialment aquelles que no comparteixen el mateix sistema d'escriptura (àrab, hebreu, rus, etc.). Confiem que aquesta Proposta de transcripció del xinès al català, elaborada en connexió amb la Guia d'estil per al tractament de mots xinesos en català (2015) del TXICC, amb uns objectius i continguts més amplis, contribueixi a orientar adequadament els usos de la llengua catalana en relació amb la llengua xinesa i que constitueixi un instrument de consulta útil per a les noves necessitats comunicatives de tots els catalanoparlants.
[+]
  Novetats en els textos normatius (2016-2023)
[+]
  Usos socials del català
En aquest volum, que forma part de la col·lecció «Informes de l'Institut», es recullen les aportacions a les sessions de diàleg sobre els usos socials del català. Aquestes sessions varen tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans els mesos de novembre i desembre del 2022 amb participació de membres de totes les seccions. És per això que els punts de vista des dels quals s'enfoquen els usos del català són la sociolingüística, la filologia, la transmissió de la ciència, les aplicacions tecnològiques i, en definitiva, tots els que tenen a veure amb la cultura i el coneixement.
[+]


Secció de Filosofia i Ciències Socials
  Obres Descripció  
  Anuari Territorial de Catalunya
[+]
  Aspectes de dret públic català
La Societat Catalana d'Estudis Jurídics, entitat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, té com a principal objectiu difondre i promoure la recerca científica en l'àmbit del dret català. I, al marge d'altres activitats, ja edita dues revistes periòdiques: la Revista Catalana de Dret Privat i la Revista de Dret Històric Català. Ara, amb l'afany de completar la seva tasca i abastar el conjunt del nostre sistema jurídic, comença un nou projecte editorial: la publicació d'una nova revista digital que duu el títol de Quaderns Francesc Eiximenis: El Dret Públic Català. Una revista que neix aquest any 2022 i que volem presentar amb aquest volum que recull diverses aportacions. El seu objectiu és presentar aquesta edició, rere la qual es publicarà el número 1 de la nova revista també aquest any 2022, centrant-se en aquells aspectes que els consells de redacció i assessor decideixin oportunament.
[+]
  Diccionari d'economistes catalans (2a ed.)
El propòsit d'aquest a obra és donar a conèixer la continuïtat dels estudis i els treballs relacionats amb l'economia, en sentit ample, als països de llengua i cultura catalanes al llarg del temps. No tenim un propòsit d'exhaustivitat. D'economia també n'han parlat i escrit molts autors, provinents o especialistes en altres camps del saber, però que han tractat de la nostra ciència perquè l'economia és al centre de les preocupacions humanes. Els 341 autors ressenyats s'han ordenat alfabèticament i tenen en comú haver tractat i escrit d'economia en diverses etapes de la nostra història col·lectiva.
[+]
  Diccionari històric de periodistes catalans
El diccionari històric de periodistes catalans (DHPC) és un projecte que vol recollir i preservar la periodística catalana - i també la periodística desenvolupada en els territoris d'influència del català, concretament, les àrees valenciana i illenca - des del punt de vista de les persones que hi van participar. Pretenem, per tant, presentar, mantenir i divulgar el treball dels homes i les dones que van contribuir a la feina diària en els periòdics, les revistes, les ràdios i les televisions d'arreu, amb el benentès que, a banda dels escriptors més importants i coneguts, en general la feina periodística dels últims tres segles resulta encara desconeguda des del punt de vista de les persones que la van fer.
[+]
  Discursos de recepció de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
Discursos de recepció dels membres de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
[+]
  Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI
L'interès públic per la cohesió social ha anat guanyant importància a mesura que s'ha anat observant l'avenç recent i global dels processos de segmentació comunicativa, de polarització ideològica o de desigualtat econòmica, entre d'altres. Particularment, a Catalunya s'hi ha afegit la preocupació per l'ús polític que s'ha fet sobre una suposada fragmentació de la societat catalana arran de la creixent demanda sobiranista. L'informe que ara es publica presenta una síntesi dels treballs duts a terme per cadascun dels autors, la versió completa dels quals es pot consultar a http://cohesio-social.iec.cat. Tanmateix, és una obvietat que l'informe no ha pogut considerar l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la cohesió social del país, un fet que haurà de merèixer una nova i especial atenció de la comunitat científica.
[+]
  Societat Catalana
L'Associació Catalana de Sociologia ha volgut encetar una col·lecció d'anàlisis i reflexió sobre els principals esdeveniments de la nostra societat. El conjunt del treball va dirigit a oferir elements de debat, d'interpretació i de coneixement per a totes aquelles persones interessades en aprofundir sobre la comprensió dels fets socials. Els articles s'han agrupat en uns grans apartats, que en la seva major part es mantindran en cada volum, i que aborden les grans temàtiques que afecten al funcionament d'una societat moderna: la societat civil, la governabilitat, l'economia, l'estructura social, el coneixement i el benestar.
[+]
  Insights into the new geography of Catalonia
The book you are holding in your hands has been published to mark the occasion of the 9th EUGEO Congress, convened under the slogan of ¿Geography for our common future¿: a future, which seen from the perspective afforded by the present day, will see us battling with the challenges posed by the climate emergency, the spread of disinformation, the polarisation of societies and a general democratic backsliding. Geography, as a social science that concerns itself with the interaction between societies and their physical environment, cannot remain on the sidelines of these issues. It must contribute to building the knowledge that might mitigate and reverse these trends that forewarn of a bleak future.
[+]


Publicacions vinculades
  Obres Descripció  
  Full Lexicogràfic
La Comissió Coordinadora Lexicogràfica de Ciències publicà onze números del Full Lexicogràfic, el primer fou editat l'octubre de 1978 i el darrer el gener de 1982.
[+]
  Pompeu Fabra. Obres completes
Les obres completes reuneixen tota l'obra de Pompeu Fabra, diversa i dispersa en el temps i es complementen amb uns índexs que en faciliten la consulta.
[+]
  Publicacions de la Societat Andorrana de Ciències
La Societat Andorrana de Ciències té entre altres objectius divulgar el coneixement que es fa a Andorra i fer-hi arribar el coneixement que es produeix a l'exterior. Per aquesta raó i d'ençà la seva creació el 1983, edita el contingut de tots els seus actes, ja siguin en les línies anuals del Cicle de Conferències i dels Debats de recerca, en les Diades andorranes a la Universitat Catalana d'Estiu, en les Jornades a Andorra i en els Papers de recerca històrica, a part de publicacions diverses i puntuals o en el seu butlletí El SAC. També coordina les Trobades Culturals Pirinenques i les revistes d'Àgora Cultural fetes amb altres entitats culturals de fora d'Andorra i de dins, respectivament.
[+]
  Publicacions del Servei Meteorològic de Catalunya. Notes d'estudi (1921 - 1938)
Publicacions de l'antic Servei Meteorològic de Catalunya. Recull de les seixanta-nou Notes d'estudi publicades durant el període comprès entre l'any 1921 i el 1938.
[+]


Dades de l´usuari/ària