IEC Portal de publicacions > Edicions en línia

Cerca ràpida
Cerca Ajuda
Cerca per
Publicacions generals
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Actes de la jornada d'homenatge a Josep Maria de Sagarra
Actes de la jornada d'homenatge a Josep Maria de Sagarra celebrada a l'Institut d'Estudis Catalans el dia 27 d'octubre de 2011.
[+]
  Actes de les Jornades de la Càtedra Pompeu Fabra
La càtedra Pompeu Fabra, creada amb el suport del Consell Social de la UPF, permetrà donar més difusió als recursos emprats i els resultats obtinguts en relació al català des d'un punt de vista docent a la UPF, i en aquest sentit, promoure accions en favor de l'ús i la qualitat de la llengua catalana a la Universitat, i també participar en empreses col·lectives que es materialitzen a través dels departaments universitaris de català d'altres universitats i altres institucions que tenen la llengua i la cultura catalanes com objectiu, tot això en el context d'una societat alhora local i global, i doncs, catalana i multilingüe. Així mateix, podrà preveure i impulsar activitats relacionades amb la figura científica de Pompeu Fabra i els temes que va conrear així com amb el seu compromís cultural i cívic. Amb el patronatge de l'Institut d'Estudis Catalans, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i el Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra.
[+]
  Actes del Dissetè i Divuitè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Seguint una tradició que arranca del 1973, ens complau donar a la llum les actes del XVIIè Col·loqui Internacional de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), que del 7 al 10 de juliol de 2015 aplegà a València més d'un centenar d'especialistes en catalanística d'arreu de tot Europa i les actes del XVIIIè Col·loqui Internacional de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), celebrat entre el 2 i el 6 de juliol de l'any 2018 a la Universitat de Bucarest.. Ens sumem així als milers de pàgines de recerca i difusió filològica que, a través dels seus ben coneguts col·loquis, ha esperonat i materialitzat l'AILLC en les darreres cinc dècades. I ho fem en format digital, tal com demanden els nous temps, cosa que, confiem, redundarà en benefici de la consulta i la difusió dels treballs.
[+]
  Actes del seminari del CUIMPB-CEL
Actes dels seminaris del CUIMPB-CEL (Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona - Centre Ernest Lluch)
[+]
  Anuaris de l'Institut d'Estudis Catalans (1907 - 1931)
L'Anuari de l'IEC i la qualitat dels seus articles agrupats en seccions (arqueològica, històrica, jurídica i literària) permeten de seguir l'evolució historiogràfica catalana de tot el primer terç del segle XX. El 1908 apareix l'Anuari del 1907, i l'any següent, l'Anuari del 1908. Els anys 1911, 1913 i 1915 apareixen, respectivament, tres anuaris, que corresponen als biennis 1909-1910, 1911-1912 i 1913-1914, aquest darrer en dos volums. El 1923 i el 1931 veuen la llum dos volums sexennals que descriuen el període del 1915 al 1926. Finalment, el 1936 apareix un volum quinquennal, que serà el darrer d'aquesta època, que cobreix del 1927 al 1931. L'Anuari fou editat en volums de gran format (33 cm), amb marges amples, amb una tipografia acurada, amb fotografies (alguna en color) i il·lustracions abundants. Tot això va fer que tingués un gran impacte tant entre els estudiosos autòctons com entre els estrangers.
[+]
  Cent anys de correcció de textos i normalització a l'Institut d'Estudis Catalans (1907-2007)
L'Institut d'Estudis Catalans ha publicat, al llarg dels seus primers cent anys, més de tres mil tres-centes obres, entre llibres, opuscles i publicacions periòdiques. Aquest llibre exposa, d'una manera temàtica i cronològica, els fets més rellevants esdevinguts durant aquest període en relació amb la correcció de textos i la normalització lingüística i editorial a l'IEC, sense oblidar els professionals que, en un nombre considerable, han fet possible aquesta obra ingent.
[+]
  Discursos commemoratius
Un any més, l'Institut d'Estudis Catalans celebra la Diada Nacional de Catalunya, com és tradició des del 2012, amb un acte institucional en què un membre de l'IEC imparteix el discurs de la Diada. En edicions anteriors, han pronunciat el discurs, per ordre cronològic, Salvador Cardús, Carles Miralles, Josep-Maria Terricabras, Damià Pons, Eva Serra, Carles Boix, Joan Martí i Castell, Andreu Mas-Colell, Núria Salán i Maria Corominas. La conferenciant d'enguany és l'enginyera industrial i doctora en informàtica Alícia Casals, membre adscrita a la Secció de Ciències i Tecnologia i presidenta de la Secció des del 2018.
[+]
  Francesc Eiximenis (c. 1330-1409): el context i l'obra d'un gran pensador català medieval
Entre el 6 de març i el 15 de maig de 1409 va morir a Perpinyà Francesc Eiximenis, un dels pensadors catalans més original, polifacètic i fecund. Les seves obres transcendiren àmpliament les fronteres de la Corona catalanoaragonesa i circularen arreu d¿Europa, com ho demostren els nombrosos manuscrits1 i incunables disponibles. Conscients de la magnitud i la qualitat de la seva obra, la Presidència i les seccions Històrico-Arqueològica i de Filosofia i Ciències Socials de l¿Institut d¿Estudis Catalans van decidir declarar el 2009, coincidint amb el sis-centè aniversari del seu traspàs, Any Francesc Eiximenis, organitzar algunes activitats de caire científic i de divulgació, i tancar la remembrança amb un cicle de conferències en què s¿analitzessin el context i l¿obra del franciscà gironí, a la llum de les darreres aportacions de la recerca. Aquest llibre conté el text corregit de gairebé totes les intervencions dels experts que hi van participar.
[+]
  Jornades Catalanes de Revistes Científiques
Les Primeres Jornades Catalanes de Revistes Científiques (Barcelona, 2007) van debatre, al llarg de tres dies, qüestions relacionades amb la preparació i gestió de manuscrits, la producció i edició de revistes científiques i la difusió de la informació. A més, es van a exposar diverses experiències i projectes editorials. La llengua de publicació, la valoració i professionalització del treball editorial, les implicacions del factor d'impacte i el seu paper en la carrera científica, la consideració de les revistes com a part de la infraestructura científica, i els models comercials o els sense lucre van ser alguns dels temes tractats pels participants.
[+]
  Lliçons inaugurals
Discursos llegits pels membres de l'IEC en les sessions inaugurals dels cursos acadèmics de l'Institut d'Estudis Catalans
[+]
  L'Institut d'Estudis Catalans, avui
L'exposició «L'Institut d'Estudis Catalans, avui» ha estat concebuda amb la intenció de mostrar, per mitjà d'una sèrie de làmines, una informació sintètica i comprensiva sobre l'activitat que duu a terme actualment aquesta institució centenària.
[+]
  Memòries de l'Institut d'Estudis Catalans
L'Institut d'Estudis Catalans ha redactat des de l'any de la seva creació, l'any 1907, anuaris i memòries per a publicar-hi les activitats, els treballs i tota la informació relativa a la vida de la institució. Les publicacions que recullen aquesta informació són els Anuaris i les Memòries. Aquestes darreres han comptat des de fa uns anys amb una versió abreujada que es publica amb el títol Síntesi de la Memòria.
[+]
  1939: Els núvols confiscats. Relat d'Eduad Fontserè sobre els últims dies del Servei Meteorològic de Catalunya
Els darrers dies de gener de l'any 1939, amb l'entrada de les tropes franquistes a Catalunya, fou clausurat el Servei Meteorològic de Catalunya, que dirigia Eduard Fontserè, i foren confiscats els més de cinc mil cinc-cents clixés de la nefologia catalana, propietat de la Fundació Concepció Rabell i Cibils, creada per Rafael Patxot. Guiat per Josep Batlló, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el lector s'endinsarà en els primers anys del Servei Meteorològic de Catalunya, en la creació de la Secció de Nefologia Catalana i en la intensa col·laboració entre Eduard Fontserè i Rafael Patxot. El nucli d'aquesta publicació el constitueix un llarg manuscrit d'Eduard Fontserè, transcrit per Montserrat Busto, del Servei Meteorològic de Catalunya, que descriu amb tots els detalls, i havent-ho viscut en primera persona, com es produí el tancament de l'entitat i l'espoliació de les imatges...
[+]
  Premis de l'Institut d'Estudis Catalans
L'Institut d'Estudis Catalans, corporació acadèmica, científica i cultural l'àmbit d'actuació de la qual s'estén a les terres de llengua catalana, fou fundat l'any 1907 amb l'objectiu de promoure l'alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. És una llarga tradició de l'Institut d'Estudis Catalans atorgar premis a institucions i a persones que, amb llur activitat i treball, contribueixen a assolir la finalitat de l'Institut.
[+]
  Publicacions del Centenari
Al llarg de l'any del Centenari, entre l'acte inaugural solemne del 16 d'octubre de 2006 i l'acte acadèmic de cloenda del 23 de gener de 2008, s'han descabdellat una seixantena d'actes - congressos, exposicions, cursos, jornades de debat... - Un centenari és una bona ocasió de mirar enrere i fer balanç. I també ho pot ser de reprendre forces i encarar amb esperit renovellat nous desafiaments. L'IEC, ha fet, en el seu Centenari, totes dues coses: ha evocat les fites més assenyalades del passat, els fets externs o interns que han marcat la seva existència, però també ha persistit amb constància en l'acció quotidiana d'una vida que no es detura i, dia a dia, es projecta cap al futur.
[+]
  Publicacions de la Presidència. Sèrie Major
L'interès per a fer públics els resultats de la recerca s'ha fet palès en les publicacions, entre les quals destaquen les monografies d'aquesta col·lecció «Publicacions de la Presidència que es va encetar el curs acadèmic 2014-2015.
[+]
  Qüestions d'estat. Reflexions per al país del futur
Quines són les principals qüestions que s'ha de plantejar Catalunya davant l'eventual creació d'un nou estat? Respondre aquesta pregunta ha estat l'objectiu del procés de debat promogut per l'IEC i Òmnium Cultural en el darrer any, que s'ha concretat en la celebració de sis debats i sis seminaris, en què han participat més d'un centenar d'intel·lectuals i acadèmics de diferents àmbits. El resultat és el document Qüestions d'estat. Reflexions per al país del futur, amb el qual les dues entitats volen col·laborar en aquesta reflexió col·lectiva que ha de permetre construir el país que els catalans decideixin. Qüestions d'estat. Reflexions per al país del futur ofereix una perspectiva acadèmica i una aportació molt interessant sobre els principals reptes que té plantejats Catalunya, centrats en sis grans àmbits: política, economia, llengua, educació, cultura i ciència.
[+]
  Reports de la Recerca a Catalunya (1990-1995)
L'Institut d'Estudis Catalans, en col·laboració amb el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, acordà elaborar estudis sobre l'estat de la recerca a Catalunya amb paràmetres homologats internacionalment. El Projecte, coordinat per la Secretaria Científica de l'IEC, presenta el primer conjunt de reports de recerca de Catalunya corresponents als anys 1990-1995. Els informes són redactats per diversos equips de prestigiosos investigadors de cada àmbit.
[+]
  Reports de la Recerca a Catalunya (1996-2002)
L'Institut d'Estudis Catalans, en col·laboració amb el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, acordà elaborar estudis sobre l'estat de la recerca a Catalunya amb paràmetres homologats internacionalment. Es presenta el segon conjunt de reports de recerca de Catalunya corresponents als anys 1996-2002. El projecte, coordinat per la Secretaria Científica de l'IEC, s'inicià el desembre de 1995. Els informes són redactats per diversos equips de prestigiosos investigadors de cada àmbit.
[+]
  Reports de la Recerca a Catalunya (2003-2009)
L'Institut d'Estudis Catalans, en col·laboració amb el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, acordà elaborar estudis sobre l'estat de la recerca a Catalunya amb paràmetres homologats internacionalment. Es presenta el tercer conjunt de reports de recerca de Catalunya corresponents als anys 2003-2009. La tercera edició dels Reports de la recerca a Catalunya s'ha estructurat en 31 àrees científiques per al septenni 2003-2009. Els treballs de redacció d'aquesta edició es van iniciar el 2011 i els informes es van començar a presentar' de manera esglaonada, a final del 2012.
[+]
  Semblances biogràfiques
Recull de les semblances biogràfiques en memòria dels membres traspassats, llegides davant el Ple de l'Institut d'Estudis Catalans.
[+]


Secció Històrico-Arqueològica
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Ager Tarraconesis
L'obra Ager Tarraconensis neix del projecte del mateix nom de l'ICAC i l'Institut d'Estudis Catalans, amb el finançament d'Acesa-Abertis, i compta am la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tarragona. Els directors científics són Marta Prevosti i Josep Guitart, i hi participen uns 40 investigadors que fan les seves aportacions a la recerca.
[+]
  Ancient coinage of the Iberian Peninsula / Les monedes de l'edat antiga a la Península Ibèrica
La numismàtica de l'Edat Antiga de la Península Ibérica gaudeix de nombrosos estudis parcials, alguns de gran qualitat, però mai s'havia publicat un catàleg general exhaustiu i científicament planejat, de la totalitat de les monedes emeses en aquesta llarga etapa històrica. L'obra s'enceta amb les emissions gregues al segle V abans de Crist i després d'estudiar les monedes d'arrel púnica, i les emissions ibèriques i romanes, es clou al segle V després de Crist amb les singulars emissions barcelonines de l'emperador rebel Màxim Tirà. L'obra es sustenta sobretot en els amplis treballs de referència de Leandre Villaronga, secundat en aquesta ocasió per l'expert especialista en moneda tarragonina, Jaume Benages. L'Arxiu Villaronga, amb més de 60.000 fitxes ha estat el punt de partença de l'obra i l'ampli banc de dades que ha permès unes catalogacions, descripcions, ubicacions cronològiques, sistematització d'emissions i anàlisi de dades ponderals i rareses de la màxima qualitat.
[+]
  Diccionari d'historiadors de l'art català
El Diccionari d'historiadors de l'art català (DHAC), que inventaria els historiadors de l'art català de tots els temps està encara en procés d'elaboració. És un projecte de l'Institut d'Estudis Catalans i està dirigit per Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC, i Bonaventura Bassegoda, catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, l'edició en línia inclou cent seixanta-vuit entrades; un cop enllestida s'encetarà una nova etapa: es farà una selecció dels autors més destacats i es proposarà de fer-ne una edició impresa dins la col·lecció i segell editorial «Memoria Artium», en què participen sis universitats catalanes i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.
[+]
  Discursos de recepció de la Secció Històrico-Arqueològica
Discursos de recepció com a membres numeraris de la Secció Històrico-Arqueològica
[+]
  El "Llibre de dades e de rebudes"de la Clavaria Municipal de Mallorca corresponent a "L'any de la fam" (1374) (ADM, GF/2)
El "Llibre de dades e de rebudes" de la Universitat de Mallorca corresponent a l'any 1374 es conserva a l'Arxiu Diocesà de Mallorca. No inclou cap anotació arxivística que permeti saber quan ni per què es va incorporar a aquesta institució de caire religiós. Està redactat en català i la seva estructura interna correspon a un sistema comptable de partida simple, organitzat en dos comptes: el del "deu" i el del "deig".
[+]
  Homenatge a Miquel Tarradell (1920-1995) en ocasió del centenari del seu naixement
Miquel Tarradell (1920-1995) fou un dels grans intel·lectuals catalans del segle XX. Home de caràcter polifacètic, feu grans contribucions al coneixement del passat a través de l¿arqueologia ¿va ser catedràtic d¿Arqueologia, Epigrafia i Numismàtica a les universitats de València (1956-1970) i de Barcelona (1970-1988), a més de director del Servei d¿Excavacions del Protectorat espanyol al Marroc i del Museu de Tetuan (1948-1956)¿, però també fou un escriptor reconegut amb el Premi d¿Honor de les Lletres Catalanes (1977), i un lluitador incansable per la normalització de la llengua i la cultura catalanes en tot el seu àmbit territorial, els Països Catalans, denominació que va contribuir a popularitzar i difondre. En reconeixement a tota la seva activitat científica i civicocultural, la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi l¿any 1982.
[+]
  Introducció a la història literària de Catalunya
En aquest llibre es recullen, en versió catalana, els articles que Lluís Nicolau d'Olwer (Barcelona, 1888 - Ciutat de Mèxic, 1961) va publicar a la revista barcelonina Estudio entre el setembre del 1914 i el juny del 1915 sota el títol «Introducción al estudio de la literatura catalana». Nicolau d'Olwer hi col·lecta una gran quantitat d'aportacions documentals i d'interpretacions innovadores que avui continuen tenint valor i vigència, de manera que aquesta Introducció a la història literària de Catalunya esdevé una aproximació tan primerenca com original a l'estudi de l'especificitat lingüística, literària i cultural catalana.
[+]
  La Necròpolis del Ravalet, Vilassar de Dalt
Excavació de dues sepultures neolítiques a Sant Genís de Vilassar a càrrec de Joaquim Folch i Torres (1914). Publicació facsímil de la memòria d'excavacions, amb una anàlisi revisada del jaciment.
[+]
  Les termes públiques de la ciutat romana de Iesso (Guissona)
[+]
  RCCAAC. Repertori de Col·leccionistes i Col·leccions d'Art i Arqueologia de Catalunya
La formació dels museus d'art i d'arqueologia a Catalunya ha estat un fenomen històricament recent. Es poden adduir alguns precedents remots a partir del segle XVI i algunes tímides manifestacions al llarg del XX, però la veritable construcció d'un patrimoni col·lectiu és un fet desenvolupat a partir de les primeres dècades del segle XX amb les activitats de la Junta de Museus. El present Repertori vol omplir aquest buit d'informació, ja que intenta recollir i posar en xarxa una sèrie d'informacions i notícies que han de d'identificar i fer visibles totes aquestes iniciatives individuals i excepcionalment col·lectives de recull i valoració del nostre patrimoni artístic i arqueològic.
[+]
  11th Forum for the Conservation and Technology of Historic Stained Glass : Girona - Barcelona, 7-9 July 2022
Preserving Identity : 11th Forum for the Conservation and Technology of Historic Stained Glass : Girona - Barcelona, 7-9 July 2022 / Organized by the Catalan Committee of the Corpus Vitrearum in Association with the International Scientific Committee for the Conservation of Stained Glass (ISCCSG)
[+]
  30th International Colloquium Corpus Vitrearum : Barcelona-Cerdanyola-Girona, 4-7 july 2022
The concept and fabrication of stained glass from the Middle Ages to Art Nouveau : 30th International Colloquium Corpus Vitrearum : Barcelona-Cerdanyola-Girona, 4-7 july 2022 / Organized by the Catalan Commitee of the Corpus Vitrearum
[+]


Secció de Ciències Biològiques
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Allò que hem après de la COVID-19
[+]
  Animal cell type diversity, evolution and regulation
A fundamental question in biology is how the myriad of specialized cell behaviors observed in a multicellular organism is encoded by a single genome sequence, and which gene regulatory mechanisms orchestrate the spatiotemporal deployment and maintenance of these cell type-specific programs...
[+]
  Biologia de la reproducció
L'objectiu d'aquestes jornades, que es va organitzar per primera vegada l'any 1989 i que s'organitza cada dos anys, és reunir els investigadors que treballen en el camp de la biologia de la reproducció, i difondre les diverses línies de treball, compartir coneixements i poder establir noves col·laboracions. La jornada representa també una excel·lent oportunitat per a la participació del investigadors més joves.
[+]
  Canvi climàtic i salut a Catalunya / Report on climate change and health in Catalonia
En aquest informe es recopilen i s'avaluen els efectes directes i indirectes que el canvis climàtics tenen sobre la salut humana amb una mirada final sobre el territori de casa nostra. Primer es fa un breu repàs de la meteorologia i la climatologia, i les tendències que s'hi observen. Després s'hi detallen els efectes que aquests aspectes tenen sobre la salut humana, avui i en el futur, segons les tendències previstes. Els efectes poden ser directes o indirectes via alteracions de l'ecosistema o de l'estructura socioeconòmica. S'ha recopilat informació sobre aquests temes a partir d'un cicle de conferències sobre canvi climàtic i salut organitzat entre el 2018 i el 2019 per la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans, de la literatura científica i d'informes d'organismes diversos.
[+]
  Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana
Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC) han estat una iniciativa científica d'alt contingut cívic, establerta amb criteris d'unitat lingüística, que des de 1913 han convocat periòdicament professionals i estudiants de les diverses branques de les ciències de la vida i de la salut. Hi han participat, a més de metges i biòlegs, que donen nom als congressos, farmacèutics, veterinaris, professionals d'infermeria, bioquímics, psicòlegs, enginyers, ambientalistes, tècnics en alimentació i d'altres camps de les ciències de la vida. Al llarg de la seva història, els CMBLC han produït nombroses publicacions, principalment, llibres de ponències i llibres d'actes dels Congressos, que a partir de 1976 va publicar l¿IEC i que teniu en els documents que segueixen.
[+]
  Discursos de presentació de la Secció de Ciències Biològiques
Discursos de presentació com a membres numeraris de la Secció de Ciències Biològiques
[+]
  Diversitat, evolució i regulació dels tipus de cel·lulars animals
Una qüestió fonamental en biologia és com la multiplicitat de comportaments cel·lulars especialitzats observats en un organisme multicel·lular està codificada per una única seqüència del genoma, així com quins mecanismes de regulació gènica orquestren el desplegament i el manteniment espaciotemporal d'aquests programes cel·lulars. Dècades d'anàlisis genètiques i, més recentment, genòmiques han identificat múltiples nivells de regulació, inclosos components moleculars específics i les seves interaccions. Aquesta regulació, en última instància, dona lloc a perfils d'expressió gènica específics que defineixen la cooperació cel·lular a nivell de teixit i organisme sencer. Tanmateix, la diversitat i la dinàmica evolutiva dels tipus cel·lulars romanen pràcticament inexplorades més enllà d'alguns teixits seleccionats en unes poques espècies, i igualment ignorem quines són les xarxes reguladores de gens que els defineixen...
[+]
  El Jardí de la Masia Freixa : l'art dels jardins a la Terrassa industrial
Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans és un grup de treball que forma part de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). El grup va ser creat l'any 2009 per professionals de diferents disciplines acadèmiques preocupats per la fragilitat i el desequilibri de coneixement que hi ha entorn del patrimoni jardiner dels Països Catalans. Alguns dels seus objectius principals són vetllar per la protecció dels jardins i la preservació de la memòria històrica (tant dels jardins com dels seus creadors), i crear opinió pública sobre la importància i protecció dels jardins.
[+]
  Els sistemes naturals del delta del Llobregat
[+]
  Els tractaments a prova. Millor recerca per millorar la salut
Com sabem si un determinat tractament funciona realment? En quina mesura és fiable l'evidència científica? Com ens assegurem que la investigació sobre els tractaments mèdics respon millor a les necessitats dels pacients? Aquestes són només algunes de les preguntes formulades d'una manera informativa i àgil a Els tractaments, a prova (Testing Treatments). Ple d'exemples clars, aquest llibre inspirarà tant els pacients com els professionals de la salut. Partint de l'èxit de la primera edició, Testing Treatments ha estat extensament revisat, actualitzat i traduït a nombrosos idiomes.
[+]
  Epigenetics and Periconception Environment
Epigenetics and periconception environment : proceedings of the Epiconcept Workshop 2013 epigenetics for improved food production: from model to practice, Sant Feliu de Guíxols, Spain, 13-46 October 2013 / Editors: Ann Van Soom, Alireza Fazeli, Amos Tandler, Francesc Piferrer
[+]
  Handbook of mosses of the Iberian Peninsula and the Balearic Islands [Recurs electrònic]
ABOUT THIS SECOND EDITION: This book has been updated and revised after the publication of "Flora Briofítica Ibérica" Vol. I-VI (2007-2018). It also includes other new contributions, with special reference to Hodgetts et al. (2020) regarding the nomenclature used. As a result of the new knowledge, a total of 56 species have been added and another 11 have been removed.
[+]
  Jardins històrics a Catalunya: conceptes, criteris i pautes
Jardins i Jardiners: Art, Ciència i Ofici als Països Catalans és un grup de treball que forma part de la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'objectiu final d'aquest document és, doncs, elaborar unes reflexions sobre els jardins històrics que puguin ajudar en la tasca de catalogació i preservació dels jardins. En aquest sentit, l'esforç fet pels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la sistematització de la protecció en el planejament urbanístic, amb el document Directrius de contingut per als catàlegs de béns protegits i plans especials de protecció (en endavant, DC, 2013), és una bona base sobre la qual treballar per a donar valor als jardins històrics i preservar el patrimoni jardiner.
[+]
  L'edició genòmica i el seu impacte / Genome-editing technologies and their impact
Sessió de cloenda del cicle sobre edició genòmica. L'edició genòmica ens ha permès incloure modificacions genètiques a voluntat en qualsevol gen de qualsevol organisme. Tot i que la modificació intencionada de genomes és factible des de fa molt de temps, actualment s'ha expandit i millorat gràcies al descobriment del sistema CRISPR, que els procariotes van desenvolupar per a defensar-se de virus i plasmidis invasors. El mateix sistema es pot adaptar per a editar qualsevol seqüència de DNA. Aquesta revolució tecnològica ja és una realitat en molts laboratoris de biomedicina i biotecnologia, així com en aplicacions que afecten plantes, animals i fongs. I esperem que aviat també ho serà per al tractament de malalties congènites, una vegada aconseguim entendre i controlar com funcionen els sistemes de reparació del DNA, essencials per a completar el procés d'edició...
[+]
  Metacomunitats microbianes / Microbial metacommunities
Els microorganismes tenen un paper clau en els ecosistemes terrestres i aquàtics, controlant els principals fluxos biogeoquímics. Tot i que ja fa diverses dècades que s'estudia l'ecologia microbiana, la nostra capacitat d'entendre o de predir les respostes taxonòmiques i funcionals de les comunitats microbianes als canvis en les condicions ambientals encara és molt limitada. És possible que una de les raons sigui que les comunitats microbianes contenen espècies que no estan ben adaptades a l'ambient local i no contribueixen al funcionament de la comunitat, ja que els microorganismes poden dispersar-se pertot arreu i poden romandre inactius fora dels seus hàbitats durant llargs períodes de temps. Aquesta publicació resumeix el que hem après en els darrers anys sobre la dispersió i la connectivitat microbianes i el paper que tenen en l'estructuració i en el funcionament de les comunitats aquàtiques centrant-nos en el bacterioplàncton.
[+]
  Natura, ús o abús? (2018)
Quan al 1976 va aparèixer el Llibre blanc, per primera vegada es va poder veure una imatge bastant nítida de la natura del país i copsar els valors, l¿estat i els problemes que l¿afectaven. La segona edició, corregida i enterament actualitzada el 1988, aparegué ja en un nou context polític que, malgrat estrenar-se, ja es veia que en els temes ambientals no avançava tant com s¿esperava i, alhora, es constatava que el deteriorament del país; tot i alguns avenços innegables; no s¿havia aturat. En aquest nou treball que ara es presenta s¿amplia el camp de visió, i no només es tracta la natura des del punt de vista dels naturalistes sinó que s¿adopta un enfocament ambiental i social més ampli i s¿intenta evitar una visió excessivament sectorial.
[+]
  New Synthetic Biological Functions and their Implications for the Present anf Futur of Society
Synthetic biology finds itself in the midst of an era characterized by veritable exponential growth. The rapid evolution undergone by genomic technologies enables us to interact with life by employing the language of life itself deoxyribonucleic acid (DNA). The advances made in sequencing have greatly expanded our understanding of the biosphere while the quantum leap in writing technologies have greatly boosted our ability to engineer living systems. Indeed, the feedback achieved between DNA reading and writing has served to further accelerate this technological revolution. Basic science has, as a result, received a major boost, providing it with a much better understanding of the fundamentals of biology and enabling it to propose new solutions to the challenges faced by humanity today. The engineering of living systems is providing new therapeutic solutions that are set to impact a growing number of patients.
[+]
  Noves funcions biològiques sintètiques i implicacions per al present i el futur de la societat
La biologia sintètica està enmig d'una època d'autèntic creixement exponencial. La ràpida evolució de les tecnologies genòmiques ens ha conduït a interaccionar amb la vida utilitzant el seu llenguatge genuí, que és l'àcid desoxiribonucleic (DNA, de l'anglès deoxyribonucleic acid). Els avenços en seqüenciació han permès conèixer molt millor la biosfera, i les tecnologies d'escriptura, la seva enginyeria. La lectura i l'escriptura del DNA s'han retroalimentat i encara han accelerat més aquesta evolució tecnològica. La conseqüència ha estat un impuls de la ciència bàsica que ens ha permès comprendre millor les bases de la biologia, però avançar també en la proposta de noves solucions per als reptes de la humanitat. L'enginyeria de sistemes vius està proporcionant noves solucions terapèutiques que afectaran un gran nombre de pacients.
[+]
  Producció d'aliments i sostenibilitat
L'objectiu d'aquest informe és realitzar una revisió de la literatura sobre la problemàtica de la sostenibilitat en la producció agroalimentària i analitzar les iniciatives dutes a terme en l'àmbit europeu i català per a la promoció d'un model productiu més sostenible.
[+]


Secció de Ciències i Tecnologia
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Actes de les Jornades sobre la Ciencia i de l'Ensenyament "Artur Quintana i Marí"
Recull de les Actes de les Jornades sobre la Ciencia i de l'Ensenyament "Artur Quintana i Marí" organitzades per la Societat Catalana d'Història de la Ciènciea i de la Tècnica.
[+]
  Arxius de les Seccions de Ciències. Secció de Ciències i Tecnologia
[+]
  Biblioteca de Ciència i Tecnologia (BiblioCiT)
Aquesta biblioteca en línia conté bàsicament publicacions terminològiques de ciència i tecnologia de diferent tipologia (diccionaris, vocabularis, nomenclatures, manuals i altres) editades per l'Institut d'Estudis Catalans o vinculades a aquesta institució. El total d'unitats terminològiques catalanes aplegades fins ara és aproximadament 170.000.
[+]
  Cangur
En aquesta publicació es presenten els enunciats, les relacions de participants més destacats i les solucions comentades de les activitats de resolució de problemes que la SCM h convocat durant el curs 2011-2012: el concurs telemàtic previ a l'Olimpíada i la segona edició de la Marató de problemes, la XLVIII Olimpíada Matemàtica (fase catalana), els Problemes a l'esprint (per a Primària i Secundària) i el Cangur 2012.
[+]
  Discursos de presentació de la Secció de Ciències i Tecnologia
Discursos de presentació com a membres numeraris de la Secció de Ciències I Tecnologia
[+]
  El sistema internacional d'unitats (SI)
Aquest document ha estat traduït per iniciativa de la Societat Catalana de Física i la Societat Catalana de Tecnologia (Secció Catalana de Metrologia), filials de l'Institut d'Estudis Catalans, a partir de la versió 1.08 de la 9a edició 2019 de l'opuscle publicat per l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures (BIPM, Bureau International des Poids et Mesures) en les versions francesa i anglesa. El BIPM no accepta cap responsabilitat derivada de la idoneïtat, l'exactitud, la integritat o la qualitat de la informació i dels materials oferts en qualsevol traducció. L'única versió oficial és la publicada pel BIPM.
[+]
  Els orígens de l'afinitat química
«Quan el 1718 es va presentar a l'Académie des Sciences de París la taula d'afinitats (rapports) de Geoffroy, es va lliurar alguna cosa més que una llista dels materials a l'abast de tots aquells dedicats a la pràctica de la química: farmacèutics, metges, metal·lúrgics, destil·ladors d'àcids i d'esperit de vi, etc. En el rerefons de la taula hi havia, entre d'altres aspectes, l'intent de sistematitzar i d'ordenar el coneixement sobre els canvis químics, l'expectativa de trobar lleis generals per a la química i l'elaboració incipient del concepte compost químic.» «La continuïtat i el desenvolupament que la taula de Geoffroy va tenir a través de les nombroses taules d'afinitats que la van succeir al llarg de segle XVIII la van convertir tant en el prototipus de la credencial visual del canvi químic com en un recurs didàctic per a l'ensenyament de la química.»
[+]
  Estudis sobre Antoni de Martí i Franquès : Homenatge a Antoni Quintana i Marí (Congrés : 2018 Tarragona, Catalunya)
En el marc de la XV Trobada d'Història de la Ciència i de la Tècnica, que es desenvolupà a Tarragona entre els dies 8 i 10 de novembre de l'any 2018, el dia 9 se celebrà a la sala d'actes de l'Arxiu del Port la sessió «Antoni de Martí i Franquès. Homenatge a Antoni Quintana i Marí», dedicada a honrar la memòria d'aquests dos il·lustres personatges de les terres tarragonines.
[+]
  Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya (2000-2009)
Amb l'edició d'aquest Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya, la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans pretén oferir a la societat, en general, i als cercles més vinculats amb la recerca, el desenvolupament i la innovació, en particular, una visió objectiva i exhaustiva de l'estat actual de la recerca en matemàtiques a Catalunya, tant pel que fa als investigadors com als grups de recerca consolidats, els projectes de recerca finançats per la Generalitat, el Govern Espanyol i la Comissió Europea, tesis doctorals, becaris postdoctorals, investigadors visitants, programes de recerca plurimensuals, activitats organitzades, etc.
[+]
  Publicacions de la Societat Catalana de Matemàtiques
La Societat Catalana de Matemàtiques busca amb les seves publicacions difondre textos matemàtics d'interès entre els seus socis i la comunitat matemàtica de parla catalana. Més en general, vol col·laborar en la sostenibilitat de l'accés universal a la literatura matemàtica. Amb les finalitats exposades, la Societat vol complementar les seves revistes Butlletí de la SCM i SCM/Notícies amb la publicació de treballs de recerca, divulgació, història, material d'interès didàctic, i en general sobre temes matemàtics d'interès ampli, que per la seva extensió sigui més apropiat difondre com a llibres. Aquestes publicacions es faran en llengua catalana, amb la possible excepció de monografies de recerca adreçades a un públic d'especialistes de tot el món.
[+]
  Nomenclatura de Química
El propòsit principal de la nomenclatura química és la identificació d'espècies químiques mitjançant paraules escrites o parlades. Perquè pugui ser útil per a la comunicació entre químics, la nomenclatura dels compostos químics ha de tenir, a més, una relació explícita o implícita amb l'estructura del compost, de manera que els lectors o els oïdors en poden deduir l'estructura (i, doncs, la identitat) a partir del nom.
[+]
  Nomenclatura de Química. Guies breus
Les obres ofereixen la versió catalana de les guies breus de la IUPAC per a la formulació i nomenclatura dels compostos orgànics, inorgànics i dels polímers.
[+]
  Núvols, estels i planetes
Aquest llibre és la concreció escrita dels treballs presentats en la darrera edició, la novena, de la Jornada d'Història de l'Astronomia i de la Meteorologia celebrada a Vic l'1 d'octubre de 2022. La Jornada va ser organitzada per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (Institut d'Estudis Catalans), l'Agrupació Astronòmica d'Osona i el Patronat d'Estudis Osonencs. Es va comptar, també, amb la col·laboració de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, l'Associació Catalana de Meteorologia, l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics, la Societat Catalana de Física i la Societat Catalana de Gnomònica. Hi trobareu una col·lecció de textos amb què podreu fer una incursió diversa, tant des del punt de vista cronològic com temàtic, en la història de l'astronomia i de la meteorologia, dues disciplines interrelacionades tant conceptualment com historiogràficament.
[+]
  Sobre el temporal Gloria (19-23.01.20), els seus efectes sobre el país i el que se'n deriva
Un fenomen natural com el temporal Gloria requereix una anàlisi multifactorial pel que fa al seu origen i conseqüències, i també per les nombroses i rellevants implicacions que se'n deriven. És ben palès que el Gloria no representa un fet aïllat o únic, i que fenòmens naturals amb no pas poques semblances, en tots els sentits, s'han anat succeint en el passat recent i continuaran produint-se en el futur, potser més freqüentment. Aquesta realitat, que la nostra societat haurà d'assumir en termes de convivència i resiliència, ens ha empès a fer l'anàlisi esmentada, fonamentada en el rigor que aporten els nombrosos contribuïdors i volgudament il·lustrativa, tot i que no exhaustiva. La intenció dels editors ha estat confeccionar i publicar un Report de Resposta Ràpida (R3) raonablement sintètic, per a vehicular fets, idees, conceptes i propostes, i per a reconèixer el fenomen i fer entendre que cal dedicar més atenció i recursos.
[+]
  Visió des de l'IEC sobre el debat de l'aeroport del Prat
L'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat (d'ara endavant, aeroport del Prat) proposada per AENA el 2021 ha suscitat un ampli debat des de diferents punts de vista per les seves implicacions econòmiques, socials i ambientals, així com pels condicionants tècnics i estratègics. AENA ha elaborat un projecte atenent les necessitats de l'aeroport vist des de la perspectiva de la seva explotació dins una gestió global per a tot l'Estat, del qual es desconeixen tots els detalls. La manca d'un debat previ a Catalunya ha suscitat una forta controvèrsia, moltes vegades condicionada per apriorismes en un costat o l'altre. És per això que des de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) s'ha considerat que podria resultar útil aportar un document amb una visió global sobre aquesta ampliació, elaborat a partir del coneixement d'experts de diferents àrees, havent procurat que les dades considerades hagin estat recollides de manera rigorosa i al més completament possible.
[+]


Secció Filològica
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Actes inaugurals del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (1911-2011)
La Secció Filològica ha celebrat el seu centenari de l'abril de 2011 al maig de 2012. Aquesta publicació aplega les intervencions que s'han fet en els actes inaugurals celebrats a Palma i a Barcelona.
[+]
  Adaptació del Diccionari casteller del TERMCAT al públic infantil
El Diccionari casteller. Per a la canalla més valenta és una adaptació del Diccionari casteller del Termcat que busca acostar-se als infants, tant castellers com no castellers, per tal que puguin entendre la terminologia d¿aquest àmbit. És per això que el títol del diccionari infantil és el mateix que el del diccionari original, però amb un subtítol ¿Diccionari casteller. Per a la canalla més valenta¿ que fa notori el públic a qui va dirigit. Cal tenir present, a més, que el mot canalla, a banda de fer referència al «conjunt de les criatures, dels infants, d¿una casa» (DIEC2, 2017), també es refereix als infants del món casteller, aquells que ocupen les posicions del pom de dalt: dosos, acotxadors i enxanetes. Així doncs, aquest doble sentit del mot funciona. El diccionari del TERMCAT, en el qual es basa aquesta adaptació, és una publicació en línia de l¿any 2007 que recull un centenar de termes del món casteller.
[+]
  Alfabet Fonètic Internacional
El Ple de la Secció Filològica de l`Institut d`Estudis Catalans acordà, en la seva sessió ordinària del dia 18 d`abril de 1997, d`adoptar l`alfabet fonètic internacional per a la representació dels sons amb criteris fonètics. En compliment d`aquest acord, el dia 11 de desembre de 1998, el Ple de la Secció Filològica aprovà els criteris que segueixen per a l`aplicació al català dels principis de l`Associació Fonètica Internacional per a la representació gràfica dels sons.
[+]
  Antoni M. Badia i Margarit: rellevància acadèmica, inquietud científica i servei a la llengua
Era un deure recordar la personalitat d'Antoni M. Badia Margarit arran del centenari del seu naixement, una personalitat polièdrica que va marcar la diferència en el camp de la investigació, l'ensenyament universitari, la gestió acadèmica, units a una conducta ètica i una calidesa humana exemplars. Per això l'Institut d'Estudis Catalans va organitzar uns actes d'homenatge, celebrats el novembre de 2020, consistents en una obertura (dia 24) i el simposi «Antoni M. Badia Margarit: rellevància acadèmica, inquietud científica i servei a la llengua» (dia 25). Aquest llibre recull les intervencions llegides en tal ocasió, a més de les pertanyents a la jornada que la Universitat de Barcelona (UB) havia previst dedicar-li però que, a causa de la COVID-19, no es va poder celebrar. Els textos aquí reunits cobreixen una temàtica que abraça les esferes de treball on Badia va destacar d'una manera significativa.
[+]
  Cartes de Carles Riba (Recurs electrònic)
Després d'haver publicat més d'un miler de Cartes de Carles Riba en quatre volums (1990, 1991, 1993 i 2005), encara me n'han pervingut de noves. Poques però suficients, pel seu interès, per a ser posades ja a l'abast dels lectors i els estudiosos. Esperar de publicar-les en un volum en paper, em va semblar que en podia endarrerir sense data la difusió. Calia trobar un mitjà que les fes accessibles a mesura que anessin arribant, sense dilacions innecessàries. Vaig pensar que les noves eines de comunicació podien ser un ajut decisiu. Per això vaig proposar a Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, l'edició en línia de noves Cartes de Carles Riba, i assegurar, d'aquesta manera, la continuïtat de l'edició iniciada en paper. La proposta fou acollida amb satisfacció i, malgrat l'obligada austeritat del moment, l'Institut ha posat els mitjans per a construir aquest portal que acabeu d'obrir... [Presentació de Carles-Jordi Guardiola]
[+]
  Català estàndard
L`any 1990 la Secció Filològica de l`Institut d`Estudis Catalans inicià la publicació de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana amb l`opuscle dedicat a Fonètica. La finalitat d`aquesta normativa és donar resposta a les necessitats derivades del pes creixent de la dimensió oral de les llengües dins la societat actual. El segon volum, dedicat a la Morfologia, fou editat el 1996.
[+]
  Demografia de la llengua
La xarxa CRUSCAT és una xarxa científica dependent de l'Institut d'Estudis Catalans que aplega diversos centres i grups de recerca que treballen sobre la situació i l'evolució del català arreu dels Països Catalans. El principal objecte d'estudi són els usos, els coneixements i les representacions de la llengua.
[+]
  Diccionari de la llengua catalana
La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans acompleix la funció d'acadèmia de la llengua catalana que l'Institut té encomanada. Aquesta funció comporta, entre d'altres tasques, l'establiment de la normativa lingüística. És en el marc d'aquesta tasca que, en els darrers anys, la Secció ha elaborat la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC (DIEC2, abril de 2007), que és l'obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana. Un cop publicat el DIEC2, l'onze de maig de 2007 la Secció Filològica acordà de publicar les llistes de les diferències del DIEC2 respecte del DIEC1. Fruit d'aquest acord és l'obra Novetats del diccionari (Diccionari de la llengua catalana, segona edició), amb què l'Institut d'Estudis Catalans fa públiques les diferències entre el DIEC1 i el DIEC2 pel que fa a la nomenclatura i, doncs, explicita com ha quedat modificada la normativa lèxica en aquesta segona edició del diccionari respecte de la primera.
[+]
  Diccionari de sinònims
La present edició del diccionari de sinònims, en el moment d¿ésser oberta al públic en línia (desembre del 2015), conté 33.025 formes diferents aplegades en 27.542 articles, amb un total de 34.377 accepcions (sentits) diferents; els articles tenen entre una i tretze accepcions (passar), i un 18% dels articles contenen més d¿una accepció. D¿altra banda, hi ha 1.475 lemes que tenen homògrafs, amb un total de 3.144 formes amb homografia; els homògrafs varien d¿un a cinc, a més del lema principal (coral).
[+]
  Diccionari essencial de la llengua catalana
[+]
  Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana
La digitalització del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana constitueix un servei de gran importància per a la recerca científica i per a la difusió d'una obra que guarda autèntics tresors de la llengua, la cultura i la història del nostre país. Facilitarà la seva difusió i obrirà una via d'accés àgil al Diccionari de Coromines per als lingüistes. Això ha estat gràcies a un conveni de cooperació entre la Fundació Pere Coromines i l'IEC.
[+]
  Documents de la Secció Filològica
El Ple de la Secció Filològica de l'Institut d`Estudis Catalans acordà, en la seva reunió ordinària del 17 de novembre de 1989, de publicar a la col·lecció Biblioteca Filològica un volum que contingués la sèrie de documents que la Secció havia anat elaborant sobre qüestions de la seva competència (recerca sobre la llengua catalana, establiment i actualització de la normativa lingüística, i seguiment dels processos de normalització lingüística a tots els territoris de llengua catalana). El Ple de la Secció també preveia l`edició d`altres volums a mesura que la quantitat i l`interès del material ho aconsellarien. El primer aparegué el 1990, i els següents, els anys 1992, 1996 i 2003.
[+]
  Estudi d'implantació terminològica. La gastronomia del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica
Aquest estudi, que es proposa veure quin és l'estat d'implantació de les denominacions catalanes proposades pel TERMCAT en l'àmbit de la gastronomia del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, consta de tres parts ben diferenciades. En primer lloc, d'un apartat teòric que intenta bastir un marc conceptual a partir dels estudis precedents en l'àbit de la implantació terminològica. En aquest punt, Vila (dir., 2007) i Montané (2007) han estat especialment importants com a referents conceptuals i metodològics. En segon lloc, l'etudi consta de l'aàlisi de la difusió i la implantació dels manlleus adaptats al català pel TERMCAT en l'àmbit de la gastronomia del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica (apartat 3). En tercer lloc, l'estudi es tanca amb unes conclusions sobre els resultats de les polítiques de normalització terminològica en l'àmbit seleccionat i amb unes propostes per millorar les futures actuacions de normalització a partir de les noves estratègies de difusió de la terminologia.
[+]
  Gramàtica catalana
L'any 1995 la Secció Filològica acordà de publicar en edició facsímil la setena edició (1933) de la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra de 1918. Sense que mai s'hi hagi dit formalment que aquest text tenia caràcter normatiu, de fet tant l'IEC com els lectors del llibre sempre l'hi han considerat.
[+]
  Gramàtica de la llengua catalana. Bibliografia
La «Introducció» de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada el 2016, preveia l'elaboració d'una relació bibliogràfica que fes la funció de llista de referències bibliogràfiques de l'obra. No havent establert prèviament un registre sistemàtic d'aquestes referències, la Secció Filològica, mitjançant la Comissió de Gramàtica i l'Oficina de Gramàtica, ha confeccionat, com a alternativa, una llista de fonts bibliogràfiques dedicades a l'estudi d'aspectes gramaticals de la llengua catalana. Tot i l'extensió, que ultrapassa el que seria esperable en una simple llista de referències d'una obra d'aquestes característiques, no pretén pas ser una relació exhaustiva de la producció bibliogràfica sobre la gramàtica de la llengua catalana publicada d'ençà de l'establiment de la normativa gramatical ni tampoc un banc de dades bibliogràfic.
[+]
  Gramàtica essencial de la llengua catalana
La Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC) és una versió reduïda i adaptada per a la consulta en línia de la Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. La GEIEC té com a objectiu general fer accessible a un públic ampli la descripció i la normativa gramaticals contingudes en la Gramàtica de la llengua catalana. L'adaptació s'ha realitzat tant pel que fa al contingut i la forma d'expressió d?aquest, com a l'estructuració i el format, a fi de facilitar-ne la consulta a través d'Internet.
[+]
  Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans
Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans
[+]
  Manual d'estil. La redacció i l'edició (5a ed.) [Recurs electrònic]
«El Manual d¿estil. La redacció i l¿edició de textos, de Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité, es va publicar en paper per primera vegada l¿any 1995. Vint-i-quatre anys i tres edicions després estava exhaurit (la quarta edició era del 2009) i corria el risc de desaparèixer, fins que l¿Institut d¿Estudis Catalans va considerar que valia la pena de publicar-lo en línia i si es podia anar actualitzant d¿alguna manera, encara millor. El dia 27 de març de 2019 s¿ha obert al públic, doncs, la cinquena edició d¿aquesta obra amb els fitxers de la quarta edició corregits i amb uns quants continguts nous o actualitzats en forma de fitxers en PDF o de remissions a obres de referència, amb un total brut de cent cinc pàgines més que la quarta edició (un 6,6 % més de contingut).»
[+]
  Memòries de la Societat Catalana de Terminologia
Aquesta col·lecció aplega les actes de les activitats més rellevants organitzades per la SCATERM al llarg del curs, generalment en col·laboració amb altres institucions. Fins a l'any 2012, n'han aparegut tres volums: La terminologia i la documentació: relacions i sinergies (2010); Aspectes de terminologia, neologia i traducció (2010), Indexació, terminologia i llenguatge jurídic (2011).
[+]
  La neologia de ciberseguretat en la llengua catalana
L'objectiu de l'obra és, en primer lloc, conèixer la terminologia nova que existeix en l'àmbit de la ciberseguretat. Observar els termes que es fan servir en la forma catalana i els que no, i quina és la tendència de creació de neologismes en aquest sector. En segon lloc, elaborar un glossari de terminologia de ciberseguretat descriptiu que reculli totes les formes documentades per a cada terme, ja sigui en textos especialitzats, en el TERMCAT, en el Gran diccionari de la llengua catalana (GDLC) o, fins i tot, en el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC2), i extreure'n els termes que presenten més problemes. En tercer lloc, saber quina és l'opinió dels professionals de l'àmbit sobre la implantació de neologismes i contrastar-la amb la de professionals de la llengua catalana, amb la finalitat d'arribar a una conclusió més encertada.
[+]
  Normes ortogràfiques
El 24 de gener de 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans, que són la base del català escrit modern i de la normativa vigent a tot el territori de llengua catalana.
[+]
  Onomàstica
La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans ha publicat diversos treballs sobre onomàstica: toponímia, antroponímia i onomàstica general. A més dels reculls d'onomàstica que han aparegut a la col·lecció Treballs de l'Oficina d'Onomàstica. A més del Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord (2007), que inclou la transcripció fonètica dels topònims nord-catalans, als Documents de la Secció Filològica hi ha, d'una banda, les llistes dels noms del municipis de Catalunya i dels nuclis de població de les Illes Balears, i, de l'altra, estudis de caràcter específic dedicats a la forma gràfica de la toponímia menor, a les formes dialectals i la toponímia i als hidrònims precedits de l'article femení que no porten genèric, a més de la publicació de resolucions toponímiques de la Secció Filològica, com la que tracta sobre l'ús de l'article en els noms de les Comarques del Principat.
[+]
  Onomasticon Cataloniae
L'any 2021 l'acord entre la Fundació Pere Coromines i l'IEC va permetre fer més accessible la consulta d'una altra de les obres fonamentals de Joan Coromines: l'Onomasticon Cataloniae (OnCat). El fet de passar l'edició en paper dels vuit volums publicats a Curial (1989-1997) a l'edició digital va facilitar l'accés i la difusió d'una eina imprescindible per a l'estudi, la preservació i la normativització del patrimoni toponímic i antroponímic de la llengua catalana. L'especialista i el públic interessat en l'origen dels nostres noms de lloc i de persona hi tenen una font d'informació cabalosa.
[+]
  Ortografia catalana
Forma part de les tres obres normatives fonamentals de la llengua catalana, al costat del Diccionari i de la Gramàtica. Obra indispensable que recull, sintetitza i explica tota la normativa ortogràfica vigent. Una edició necessària i esperada per tothom, per a facilitar l'aplicació de la normativa ortogràfica en tots els àmbits i les situacions comunicatives del català escrit.
[+]
  Petit atles lingüístic del domini català [document cartogràfic]
Aquest volum cartogràfic, que serà consultable pròximament en línia (aldc.espais.iec.cat), com ho són els volums anteriors, anirà seguit d'un altre complementari, en format diferent, que contindrà les taules, la bibliografia, la terminologia lingüística i l'índex alfabètic de tots els mots tractats al llarg de tota l'obra.
[+]
  Proposta de transcripció del xinès al català
Aquest document s'emmarca en una sèrie d'orientacions que la Secció Filològica de l'IEC ha elaborat al llarg de diversos anys per facilitar la interrelació de la nostra comunitat lingüística amb altres cultures i llengües del món, i especialment aquelles que no comparteixen el mateix sistema d'escriptura (àrab, hebreu, rus, etc.). Confiem que aquesta Proposta de transcripció del xinès al català, elaborada en connexió amb la Guia d'estil per al tractament de mots xinesos en català (2015) del TXICC, amb uns objectius i continguts més amplis, contribueixi a orientar adequadament els usos de la llengua catalana en relació amb la llengua xinesa i que constitueixi un instrument de consulta útil per a les noves necessitats comunicatives de tots els catalanoparlants.
[+]
  Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura
La Societat Catalana de Llengua i Literatura acull en aquesta col·lecció monografies o actes de simposis, col·loquis i congressos sobre temes del seu àmbit que, publicades originalment per l'IEC (en solitari o en coedició), estan exhaurides o resulten de difícil accés.
[+]
  Sessió en memòria d'Aina Moll i Marquès (1930 - 2019)
Aquesta obra recull les col·laboracions de diversos col·legues d¿Aina Moll, que li reten homenatge i en destaquen la dimensió humana, científica, docent i política. S¿hi subratllen la seva cordialitat i tendresa en l¿àmbit familiar; la seva sòlida formació de romanista, amb estudis seriosos de dialectologia i sociolingüística, i sempre relacionada amb els col·legues més destacats del moment; la seva excel·lència com a docent de francès, completada amb classes voluntàries de català als alumnes de batxillerat, que sembraven adhesions a la llengua; la seva activitat com a membre de l¿IEC, amb una fidelitat absoluta a aquesta institució; el seu tarannà dialogant, malgrat que, quan calia, esgrimia el seu nervi de polemista, i, finalment, el seu paper com a dona de govern, que va portar la nau de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya per senderes de progrés. Un record emotiu a una inoblidable «donassa de la llengua».
[+]
  Usos socials del català
En aquest volum, que forma part de la col·lecció «Informes de l'Institut», es recullen les aportacions a les sessions de diàleg sobre els usos socials del català. Aquestes sessions varen tenir lloc a l'Institut d'Estudis Catalans els mesos de novembre i desembre del 2022 amb participació de membres de totes les seccions. És per això que els punts de vista des dels quals s'enfoquen els usos del català són la sociolingüística, la filologia, la transmissió de la ciència, les aplicacions tecnològiques i, en definitiva, tots els que tenen a veure amb la cultura i el coneixement.
[+]
  Vocabulari de la llengua catalana medieval de Lluís Faraudo de Saint-Germain
Lluís Faraudo de Saint-Germain (1867-1957), membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, va ser un d'aquests erudits que va invertir temps i esforços, i molt d'amor a la llengua i a la cultura, en una tasca de recuperació lèxica. Germà Colón Domènech (1928-2020), també membre corresponent de la Secció Filològica des del 1966 i membre numerari des del 1993, va dedicar quasi vint anys a la recopilació dels mots i expressions recollides en cèdules per Faraudo de Saint-Germain, i, gràcies a aquest treball, tenim avui una base de dades en suport digital i accessible a tothom dels materials que va recopilar (https://www.iec.cat/faraudo/).
[+]


Secció de Filosofia i Ciències Socials
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Anuari Territorial de Catalunya
[+]
  Aspectes de dret públic català
La Societat Catalana d'Estudis Jurídics, entitat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, té com a principal objectiu difondre i promoure la recerca científica en l'àmbit del dret català. I, al marge d'altres activitats, ja edita dues revistes periòdiques: la Revista Catalana de Dret Privat i la Revista de Dret Històric Català. Ara, amb l'afany de completar la seva tasca i abastar el conjunt del nostre sistema jurídic, comença un nou projecte editorial: la publicació d'una nova revista digital que duu el títol de Quaderns Francesc Eiximenis: El Dret Públic Català. Una revista que neix aquest any 2022 i que volem presentar amb aquest volum que recull diverses aportacions. El seu objectiu és presentar aquesta edició, rere la qual es publicarà el número 1 de la nova revista també aquest any 2022, centrant-se en aquells aspectes que els consells de redacció i assessor decideixin oportunament.
[+]
  Col·loquis de Vic
Els Col·loquis de Vic promouen el debat entre els professionals de les humanitats.
[+]
  Diccionari d'economistes catalans (2a ed.)
El propòsit d'aquest a obra és donar a conèixer la continuïtat dels estudis i els treballs relacionats amb l'economia, en sentit ample, als països de llengua i cultura catalanes al llarg del temps. No tenim un propòsit d'exhaustivitat. D'economia també n'han parlat i escrit molts autors, provinents o especialistes en altres camps del saber, però que han tractat de la nostra ciència perquè l'economia és al centre de les preocupacions humanes. Els 341 autors ressenyats s'han ordenat alfabèticament i tenen en comú haver tractat i escrit d'economia en diverses etapes de la nostra història col·lectiva.
[+]
  Diccionari històric de periodistes catalans
El diccionari històric de periodistes catalans (DHPC) és un projecte que vol recollir i preservar la periodística catalana - i també la periodística desenvolupada en els territoris d'influència del català, concretament, les àrees valenciana i illenca - des del punt de vista de les persones que hi van participar. Pretenem, per tant, presentar, mantenir i divulgar el treball dels homes i les dones que van contribuir a la feina diària en els periòdics, les revistes, les ràdios i les televisions d'arreu, amb el benentès que, a banda dels escriptors més importants i coneguts, en general la feina periodística dels últims tres segles resulta encara desconeguda des del punt de vista de les persones que la van fer.
[+]
  Discursos de recepció de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
Discursos de recepció dels membres de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
[+]
  El periodisme català contemporani. Diaris, partits polítics i llengües, 1875-1939
El periodisme català contemporani. Diaris, partits polítics i llengües, 1875-1939 estudia el sorgiment del periodisme industrial a Catalunya des del final del Sexenni Democràtic fins a la Guerra Civil. Malgrat la inestabilitat política espanyola i el recurs permanent a les suspensions de garanties i la censura, la força de la premsa com a fenomen social i econòmic produeix un creixement exponencial de la publicació de periòdics, amb un pluralisme ascendent, l'expansió de l'ús de la llengua catalana i la formació d'una cultura professional. En una seixantena d'anys es produeix un salt molt fort, ja que de quatre diaris a Barcelona i vuit a altres ciutats es passa a dos-cents nou i cent vuitanta-vuit, respectivament, i d'un tiratge conjunt estimat de 70.000 a 872.000 exemplars.
[+]
  Escriure en català
En aquesta publicació s'avalua el coneixement ortogràfic dels aprenents fent una anàlisi fonema per fonema. És una perspectiva necessària que no ha incorporat cap dels escassos treballs fets a Catalunya sobre aquesta temàtica. A partir de les propostes ja avançades d'Alexandre Galí en el seu temps, presenta un marc teòric innovador que considera els processos i els factors que expliquen el coneixement ortogràfic: processos d'aprenentatge, d'exposició a l'escrit, i factors fonològics i morfològics. Aquesta anàlisi critica concepcions errònies que encara hi ha sobre com s'aprèn l'ortografia. Facilita al professorat concepcions acurades sobre el diagnòstic de la competència ortogràfica i proposa aplicacions de cara a la intervenció.
[+]
  Estudi econòmic i social de la classe mitjana
Em plau presentar aquesta nova obra publicada per l'IEC, en aquest cas el text guanyador del Premi Patxot 1935 escrit per Manuel Reventós Bordoy, un altre economista català rellevant del primer terç del segle XX. Tal com s'explica a la nota sobre l'edició, la casualitat i la curiositat estan a l'origen de la iniciativa que va partir de la pròpia neta, Laia Reventós Rovira, i se'ns va transmetre a través del nostre consoci Francesc Roca Rosell que introdueix el text. Conjuntament amb l'edició anotada de l'assaig elaborada per Laia Reventós, on s'amplia la informació i les referències bibliogràfiques, la SCE oferirà a través del seu blog a internet el text original digitalitzat. S'ha cregut oportú incorporar un comentari personal amb la idea d'animar a d'altres socis a fer-ne també i incloure'ls tots a la web dins l'apartat de Textos Retrobats. [NOTA INICIAL. Xavier Farriols Solà. Secretari de la Societat Catalana d'Economia.]
[+]
  Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI
L'interès públic per la cohesió social ha anat guanyant importància a mesura que s'ha anat observant l'avenç recent i global dels processos de segmentació comunicativa, de polarització ideològica o de desigualtat econòmica, entre d'altres. Particularment, a Catalunya s'hi ha afegit la preocupació per l'ús polític que s'ha fet sobre una suposada fragmentació de la societat catalana arran de la creixent demanda sobiranista. L'informe que ara es publica presenta una síntesi dels treballs duts a terme per cadascun dels autors, la versió completa dels quals es pot consultar a http://cohesio-social.iec.cat. Tanmateix, és una obvietat que l'informe no ha pogut considerar l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la cohesió social del país, un fet que haurà de merèixer una nova i especial atenció de la comunitat científica.
[+]
  Jornades de Dret Públic Català Víctor Ferro Pomà
Oferim el recull de les intervencions presentades en la I Jornada de Dret Públic Català Víctor Ferro Pomà, celebrada el dia 15 de febrer de 2018 i la II Jornada celebrada el dia 25 de novembre de 2021. Com en la I Jornada, també en aquesta han col·laborat la Diputació de Barcelona, l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el Col·lectiu Maspons Anglasell.
[+]
  L'economista català Miquel Vidal i Guardiola
Aquesta obra, publicada per l'IEC en format virtual per primer cop en edició crítica, ha estat promoguda per un equip de la Societat Catalana d'Economia i parteix d'una localització de l'original a Boston per part d'Alfons Almendros. El text de Vidal i Guardiola ha estat digitalitzat pels serveis de l'IEC, el qual ha proporcionat el corresponent ISBN. El text original redactat en dos moments de 1944 fou distribuït a Montevideo el 1945 entre els socis del Consejo Permanente de Asociaciones Americanas de Comercio y Producción.Tota la tasca ha estat encapçalada per Xavier Farriols, vocal de la Junta de Govern de la Societat Catalana d¿Economia. Agraïm la col·laboració d'Alfons Almendros, Francesc Artal, Frederic Ribas i Joan Tugores, així com la introducció del descendent de Miquel Vidal i Guardiola, Alex Barnils Vidal.
[+]
  Societat Catalana
L'Associació Catalana de Sociologia ha volgut encetar una col·lecció d'anàlisis i reflexió sobre els principals esdeveniments de la nostra societat. El conjunt del treball va dirigit a oferir elements de debat, d'interpretació i de coneixement per a totes aquelles persones interessades en aprofundir sobre la comprensió dels fets socials. Els articles s'han agrupat en uns grans apartats, que en la seva major part es mantindran en cada volum, i que aborden les grans temàtiques que afecten al funcionament d'una societat moderna: la societat civil, la governabilitat, l'economia, l'estructura social, el coneixement i el benestar.
[+]
  Trobada Internacional d'Estudis sobre Arnau de Vilanova (3a : 2011 : Barcelona, Catalunya)
Trobada Internacional d'Estudis sobre Arnau de Vilanova (3a : 2011 : Barcelona, Catalunya). Barcelona, 7-9 d'octubre de 2011.
[+]
  Arnaldi de Villanova. Opera Theologica Omnia (AVOTHhO). Volum XII
L'Antidotum contra venenum effusum per fratrem Martinum de Atheca, praedicatorem (en endavant, simplement Antidotum) d'Arnau de Vilanova és una obra molt especial, interessant per múltiples raons, però que, això no obstant, es conserva encara inèdita en dos manuscrits: el Vat. lat. 3824, de la Biblioteca Apostolica Vaticana i el Canon. Misc. 370, de la Bodleian Library d'Oxford. Heinrich Finke, Franz Ehrle, Josep Perarnau o qui signa aquestes pàgines n'han publicat alguns fragments, més o menys breus. No és estrany, doncs, que l'Antidotum només sigui esmentat de passada en els estudis arnaldians crítics.6. L'Antidotum és la darrera obra de caràcter doctrinal de la polèmica escatològica que Arnau de Vilanova va sostenir amb els professors de París i els teòlegs dominicans entre els anys 1300 i 1305 ...
[+]
  Insights into the new geography of Catalonia
The book you are holding in your hands has been published to mark the occasion of the 9th EUGEO Congress, convened under the slogan of ¿Geography for our common future¿: a future, which seen from the perspective afforded by the present day, will see us battling with the challenges posed by the climate emergency, the spread of disinformation, the polarisation of societies and a general democratic backsliding. Geography, as a social science that concerns itself with the interaction between societies and their physical environment, cannot remain on the sidelines of these issues. It must contribute to building the knowledge that might mitigate and reverse these trends that forewarn of a bleak future.
[+]
  La recepció de l'obra d'Arnau de Vilanova
Actes de la "IV Trobada Internacional d'Estudis sobre Arnau de Vilanova". L'octubre i el novembre de 2021 es va dur a terme la IV Trobada Internacional d¿estudis sobre Arnau de Vilanova. Aquesta trobada internacional va està organitzada conjuntament per l'Ateneu Universitari Sant Pacià i el Centre de Filosofia i Teologia Medievals Catalanes (Secció Arnau de Vilanova). La trobada va aplegà experts en Arnau de Vilanova i el seu context de diferents universitats i institucions de recerca europees. La conferència inaugural va ser a càrrec de Francesco Santi (Università di Bologna), dedicada a "Arnau de Vilanova. Testi e contesti". Les sessions d'inauguració i cloenda (5 d'octubre i 4 de novembre) es van dur a a terme en format mixt, és a dir, tant de manera presencial com en línia, i les altres tres, exclusivament en línia (6 i 7 d'octubre, i 3 de novembre).
[+]


Publicacions vinculades
  Col·lecció temàtica Descripció  
  Full Lexicogràfic
La Comissió Coordinadora Lexicogràfica de Ciències publicà onze números del Full Lexicogràfic, el primer fou editat l'octubre de 1978 i el darrer el gener de 1982.
[+]
  Publicacions de la Societat Andorrana de Ciències
La Societat Andorrana de Ciències té entre altres objectius divulgar el coneixement que es fa a Andorra i fer-hi arribar el coneixement que es produeix a l'exterior. Per aquesta raó i d'ençà la seva creació el 1983, edita el contingut de tots els seus actes, ja siguin en les línies anuals del Cicle de Conferències i dels Debats de recerca, en les Diades andorranes a la Universitat Catalana d'Estiu, en les Jornades a Andorra i en els Papers de recerca històrica, a part de publicacions diverses i puntuals o en el seu butlletí El SAC. També coordina les Trobades Culturals Pirinenques i les revistes d'Àgora Cultural fetes amb altres entitats culturals de fora d'Andorra i de dins, respectivament.
[+]
  Educació 2030 : Declaració d'Incheon i Marc d'Acció per la implementacó de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4
Educació 2030 : Declaració d'Incheon i Marc d'Acció per la implementacó de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4. Obra editada pel Centre UNESCO de Catalunya UNESCOCAT.
[+]
  Pompeu Fabra. Obres completes
[+]


Dades de l´usuari/ària

Per a navegar pel portal necessiteu Mozilla o Microsoft Internet Explorer (recomanem la versió 5.0 o superior).
Amb altres navegadors i/o resolucions podria ser que visualitzéssiu incorrectament alguna de les pàgines del portal.