IEC Portal de publicacions

Referència: 52082


Crisis frumentàries, iniciatives privades i polítiques públiques de proveïment a les ciutats catalanes durant la baixa edat mitjana / Coordinació a cura d'Antoni Riera i Melis

Data d'edició: 2013-2018
Descripció física: 300 p. : gràf. ; 24 cm
Entitats: Institut d'Estudis Catalans. Secció Històrico-Arqueològica
ISBN: 978-84-9965-180-4
Col·lecció: Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica ; 94
Edició: 1a reimp.: setembre del 2018.
Editorial: IEC


Resum

Aquest llibre és el primer resultat d’un programa de recerca sobre les crisis frumentàries a Catalunya a la baixa edat mitjana, finançat per l’Institut d’Estudis Catalans i que es va iniciar el 2009. Durant els segles XII i XIII, com a conseqüència del triomf de les estructures feudals, el pa va esdevenir, arreu d’Europa, el centre de la dieta dels estaments populars rurals i urbans, i en va relegar els altres components a la condició de «companatge». Aquest canvi alimentari va provocar un increment de la demanda de blat a les ciutats, atès bàsicament per la iniciativa privada, pels mercaders professionals i pels mateixos grans productors. Amb aquest protagonisme del pa, els sistemes alimentaris populars perderen varietat qualitativa i esdevingueren molt vulnerables a les crisis de proveïment. Des de la darreria del segle XIII, cada generació va conèixer una carestia, una penúria o una fam. Per a resoldre aquestes crisis periòdiques i conjurar el perill dels avalots, les autoritats centrals i locals van haver de complementar la iniciativa privada prohibint les exportacions i creant estocs estratègics de gra, respectivament. Aquesta política d’injecció del «gra de la ciutat» als circuits intraurbans es va mostrar força efectiva, però molt cara; va conjurar les fams i els rebomboris, però va arruïnar els consistoris de les grans ciutats. En aquest llibre, que reuneix sengles monografies redactades per tres recercadors d’edats i experiències diferents, es reflexiona sobre la cronologia i l’abast geogràfic de les crisis cerealistes, les causes endògenes i exògenes que les produïren, i els efectes econòmics, socials, polítics i mentals que provocaren.


Afegir a la cistella
  40,00 €  
Índex  
El Mercat dels cereals a la Corona catalanoaragonesa. La gestió de les crisis alimentàries al segle XIII
Riera i Melis, Antoni
Matèries:   Cereals com a aliment - Catalunya - Història - Fins al 1500
Aliments - Abastament - Catalunya - s. XIII
Política pública - Catalunya - s. XIII


P. 47-115
Citació bibliogràfica Text complet Text complet

Una Dècada d'abastament frumentari a Barcelona. La contribució de la iniciativa privada en els anys setanta del segle XIV
Richou i Llimona, Montserrat
Matèries:   Cereals com a aliment - Catalunya - Història - Fins al 1500
Aliments - Abastament - Barcelona - s. XIV


P. 117-159
Citació bibliogràfica Text complet Text complet

El Pa de la Busca. Proveïment i consum de blat a Barcelona entre 1450 i 1462
Serrahima i Balius, Pol
Matèries:   Blat com a aliment - Barcelona - Història - 1450/1462
La Busca (partit : Barcelona)


P. 161-300
Citació bibliogràfica Text complet Text complet

Dades de l´usuari/ària