Portal de publicacions
> Catàleg
|
Referència: 62522
|
|
Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics / Edició a cura de Jordi Salas-Salvadó, Montserrat Barbany i Abel Mariné
Data d'edició: 2019
Descripció física: 253 p. : il·l. ; 24 cm
Entitats:
Institut d'Estudis Catalans. Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació
Institut d'Estudis Catalans. Centre Català de la Nutrició
ISBN: 978-84-9965-459-1
Editorial: IEC
|
|
Resum
La producció i el consum d’aliments, i la relació que tenen amb la salut,
són importants des del punt de vista econòmic i social. Conscients que
al nostre país la indústria alimentària, i també el sector primari (agricultura,
ramaderia i pesca), han estat i són un gran motor econòmic
i d’innovació, i que diversos científics han destacat en les ciències de
l’estudi de la nutrició, i en són referents mundials, el Centre Català de la
Nutrició i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, vinculats
a l’Institut d’Estudis Catalans, van considerar necessària la publicació
d’un llibre que deixés constància d’una bona part d’aquest llegat que
ens identifica.
L’obra està dividida en dues parts ben diferenciades. En la primera part
s’explica la història de famílies o nissagues, personatges o empreses que
amb la seva emprenedoria i visió de futur varen ser clau en el desenvolupament
de l’agroalimentació a Catalunya. A través d’alguns exemples
ben significatius, el llibre parla de quins han estat els condicionants del
desenvolupament d’algunes indústries alimentàries, creadores de marques
que han destacat per la seva internacionalització, la capacitat de
lideratge o la innovació. En la segona part es ret homenatge a diferents
científics o personatges històrics de casa nostra que han estat capdavanters
en l’evolució de les ciències de l’alimentació i la nutrició, tant en
aspectes bàsics com aplicats, i que han deixat petjada en el nostre país
i també en l’àmbit internacional.
|
|
|
|
|
Primera part: Persones, famílies i indústries alimentàries a Catalunya
2. Manuel Raventós Domènech, l'home que va iniciar la indústria del xampany a Catalunya
Uribe i Carpena, Joana
3. Daniel Carasso. Passió i constància en la construcció d'una marca
Mateos, Toni
5. De les farinetes i llets a la innovació de nous productes dietètics: l'exemple dels Laboratoris Ordesa
Ventura Ferrero, Josep M.
8. Marc Viader Bas, ramader, comerciant, industrial. Un pioner del sector làctic català
Viader i Riera, Jordi
9. Damm: una empresa històrica i familiar amb influència en el sector alimentari de Catalunya
Segona part: Científics destacats en alimentació o nutrició a Catalunya i els Països Catalans
1. «De les coses que el cos nodreixen». Els aliments del Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova
Carré, Antònia
3. El doctor Alexandre Frias i Roig: figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX
Llor Vila, Josep Lluís
4. Els germans Jaume i Cèsar Pi-Sunyer i Bayo: exemples de fidelitat al país i a llur vocació científica
Foz i Sala, Màrius
|
|
|
|