Resum
La dictadura de Primo de Rivera, la guerra incivil, la dictadura franquista i les seves conseqüències (la prohibició de l’Institut d’Estudis Catalans, l’ofegament econòmic, la desbandada i exili de bona part dels intel·lectuals catalans), i qui sap quins altres factors, es confabularen per impedir que arribés a bon port una iniciativa popular d’homenatge a Pompeu Fabra, gestada el 1928, en forma de textos diversos que s’havien de reunir en un volum commemoratiu dels seixanta anys del mestre. Com tants projectes i tantes activitats estroncats per l’ensulsiada, les col·laboracions que l’havien de constituir, aplegades al seu moment i servades, almenys en part, a l’Arxiu de l’IEC, no foren publicades mai.
Ha calgut la voluntat de Mariàngela Vilallonga, quan era vicepresidenta de l’Institut, i l’esforç de Pere Quer, presentador i compilador d’aquest volum, així com la inestimable participació del personal de l’Arxiu de l’IEC, de Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica, i de la resta de persones que han facilitat la tasca de Quer, per a rescabalar, fins on s’ha pogut, el projecte inicial.
Des de la Presidència de l’Institut s’ha entès des del primer moment que publicar aquest homenatge a Pompeu Fabra era molt més que un treball erudit: es tracta d’un exercici de justícia històrica envers el mestre a les acaballes de l’Any Fabra i envers als autors dels textos recuperats, a nou dècades de distància de la seva aportació. Enhorabona al compilador per la tasca realitzada, que ens obre una finestra, fins ara no prou coneguda, a la Catalunya del primer terç del segle i afegeix el testimoni dels col·laboradors del volum als homenatges que, totalment merescuts, ha rebut mestre Fabra per la seva obra filològica i patriòtica. [Presentació. Sr. Joandomènec Ros i Aragonès. President de l’IEC]
|