IEC Portal de publicacions null

Referència: 62522


Alimentació i nutrició a Catalunya: industrials, productors i científics / Edició a cura de Jordi Salas-Salvadó, Montserrat Barbany i Abel Mariné

Data d'edició: 2019
Descripció física: 253 p. : il·l. ; 24 cm
Entitats: Institut d'Estudis Catalans. Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació
Institut d'Estudis Catalans. Centre Català de la Nutrició
ISBN: 978-84-9965-459-1
Editorial: IEC
Resum

La producció i el consum d’aliments, i la relació que tenen amb la salut, són importants des del punt de vista econòmic i social. Conscients que al nostre país la indústria alimentària, i també el sector primari (agricultura, ramaderia i pesca), han estat i són un gran motor econòmic i d’innovació, i que diversos científics han destacat en les ciències de l’estudi de la nutrició, i en són referents mundials, el Centre Català de la Nutrició i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, vinculats a l’Institut d’Estudis Catalans, van considerar necessària la publicació d’un llibre que deixés constància d’una bona part d’aquest llegat que ens identifica. L’obra està dividida en dues parts ben diferenciades. En la primera part s’explica la història de famílies o nissagues, personatges o empreses que amb la seva emprenedoria i visió de futur varen ser clau en el desenvolupament de l’agroalimentació a Catalunya. A través d’alguns exemples ben significatius, el llibre parla de quins han estat els condicionants del desenvolupament d’algunes indústries alimentàries, creadores de marques que han destacat per la seva internacionalització, la capacitat de lideratge o la innovació. En la segona part es ret homenatge a diferents científics o personatges històrics de casa nostra que han estat capdavanters en l’evolució de les ciències de l’alimentació i la nutrició, tant en aspectes bàsics com aplicats, i que han deixat petjada en el nostre país i també en l’àmbit internacional.


Afegir a la cistella
  34,00 €  
Índex  

Primera part: Persones, famílies i indústries alimentàries a Catalunya



2. Manuel Raventós Domènech, l'home que va iniciar la indústria del xampany a Catalunya
Uribe i Carpena, Joana
Matèries:   Raventós Domènech, Manuel
Cava - Indústria i comerç - Sant Sadurní d'Anoia

P. 33-62
Citació bibliogràfica

3. Daniel Carasso. Passió i constància en la construcció d'una marca
Mateos, Toni
Matèries:   Carasso, Daniel - Biografia
Iogurt - Indústria i comerç - Catalunya
Danone

P. 63-72
Citació bibliogràfica


5. De les farinetes i llets a la innovació de nous productes dietètics: l'exemple dels Laboratoris Ordesa
Ventura Ferrero, Josep M.
Matèries:   Nodrissons - Alimentació
Infants - Alimentació
Laboratoris Ordesa

P. 83-96
Citació bibliogràfica



8. Marc Viader Bas, ramader, comerciant, industrial. Un pioner del sector làctic català
Viader i Riera, Jordi
Matèries:   Viader Bas, Marc
Indústria lletera - Catalunya
Cacaolat

P. 117-137
Citació bibliogràfica

9. Damm: una empresa històrica i familiar amb influència en el sector alimentari de Catalunya
Matèries:   Cervesa - Indústria i comerç - Catalunya - Història
Estrella Damm

P. 139-160
Citació bibliogràfica

Segona part: Científics destacats en alimentació o nutrició a Catalunya i els Països Catalans


1. «De les coses que el cos nodreixen». Els aliments del Regiment de sanitat d'Arnau de Vilanova
Carré, Antònia
Matèries:   Vilanova, Arnau de. Regimen sanitatis ad regem Aragonum

P. 171-185
Citació bibliogràfica

2. Ramon Turró i Darder (1854-1926)
Riera i Tuèbols, Santiago
Matèries:   Turró, Ramon - Activitat professional

P. 187-198
Citació bibliogràfica

3. El doctor Alexandre Frias i Roig: figura clau en la millora de l'alimentació i de la salut infantil del segle XX
Llor Vila, Josep Lluís
Matèries:   Frias Roig, Alexandre
Infants - Alimentació
Infants - Salut i higiene - Catalunya

P. 199-209
Citació bibliogràfica

4. Els germans Jaume i Cèsar Pi-Sunyer i Bayo: exemples de fidelitat al país i a llur vocació científica
Foz i Sala, Màrius
Matèries:   Pi-Sunyer i Bayo, Cèsar
Pi-Sunyer i Bayo, Jaume

P. 211-228
Citació bibliogràfica

5. Laboratori Dr. Oliver Rodés: l'aigua com a passió
Oliver Rodés, Jordi
Matèries:   Oliver-Rodés, Benet
Aigües minerals - Envasament
Farmacèutics - Catalunya - S. XX

P. 229-241
Citació bibliogràfica

6. Doctor Santiago Grisolía i Garcia: el cicle de la urea i la nutrició
Zanon-Moreno, Vicente
Matèries:   Grisolía i Garcia, Santiago
Urea
Nutrició - Catalunya

P. 243-253
Citació bibliogràfica

Dades de l´usuari/ària

Per a navegar pel portal necessiteu Mozilla o Microsoft Internet Explorer (recomanem la versió 5.0 o superior).
Amb altres navegadors i/o resolucions podria ser que visualitzéssiu incorrectament alguna de les pàgines del portal.